Cehia reduce numărul diplomaților ruși din Ambasada Rusiei la Praga la numărul diplomaților cehi de la Moscova. Potrivit Ministerului ceh de Externe, personalul Ambasadei Rusiei este format din 27 de diplomați și 67 de angajați ai personalului tehnic, iar personalul Ambasadei Cehiei la Moscova este format din cinci diplomați și 19 angajați tehnici, transmite realitatea.md.

Limităm numărul diplomaților din misiunea diplomatică rusă de la Praga în conformitate cu starea ambasadei noastre de la Moscova. Această decizie intră în vigoare astăzi. Partea rusă a primit un termen limită pentru rechemarea cetățenilor săi până la sfârșitul lunii mai”, a declarat Jakub Kulganek, ministrul de Externe al Cehiei.

Guvernul ceh a declarat anterior că personalul Ambasadei Republicii la Moscova este mult mai mic decât misiunea diplomatică rusă de la Praga.

De partea cealaltă, Rudolf Rindrak, directorul departamentului internațional al administrației prezidențiale, a declarat că, numărul angajaților cehi din Rusia la un loc cu membrii reprezentanțelor culturale cehe, depășește 50 de persoane.

Realitatea.md amintește că Senatul ceh a sprijinit, de asemenea, expulzarea până în prezent a 18 cadre ale ambasadei ruse identificate ca ofițeri ai serviciilor secrete rusești. Serviciile secrete cehe au depistat că diplomaţii ruşi desfăşurau activităţi de spionaj pe teritoriul Cehiei.

Potrivit Guvernului Cehiei, diplomaţii expulzaţi colaborau cu Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU). Conform informațiilor, Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) a fost implicat în exploziile produse în anul 2014 la două depozite de muniţie din localitatea Vrbětice, un incident soldat cu doi morţi.