Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat întoarcere trupelor de la frontierele Ucrainei în punctele permanente de desfășurare, începând cu 23 aprilie. Este vorba de trupele din Contingentele militare Sud și Vest.

„Cred că obiectivele verificării inopinate au fost atinse pe deplin. Trupele au demonstrat capacitatea de a oferi apărare țării. În acest sens, am luat o decizie de finalizare a activităților de verificare în districtele militare sudice și occidentale”, a spus Shoigu, citat de TASS.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a sosit joi în Crimeea pentru a superviza faza activă a acestor exerciţii, survolând la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfăşurate trupele şi echipamentele militare care participă la manevre. El a verificat de asemenea stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre, indică într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Rusia a început să crească numărul soldaților la granița cu Ucraina și în Crimeea la sfârșitul lunii martie, pe fondul rapoartelor despre o agravare a conflictului din Donbass. Autoritățile ucrainene au estimat dimensiunea forțelor armate rusești lângă granița țărilor la 80 de mii de oameni.

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Joe Biden și Volodymyr Zelenskyy au cerut Rusiei să retragă trupele de la frontiera ucraineană, miniștrii de externe ai țărilor G7 au cerut Moscovei să „oprească provocările”.

Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a declarat că atragerea armatei ruse spre vest este legată de exercițiile țărilor NATO din Europa de Est. Kremlinul a raportat că deplasarea trupelor pe teritoriul său „nu ar trebui să deranjeze pe nimeni”.