Imagini din satelit arată că Rusia a transferat, în apropiere de graniţa cu Ucraina, mai multe aeronave, trupe şi echipamente militare decât a fost înainte preconizat, transmite The Hill, cu referire la The Wall Street Journal.

Masarea trupelor Rusiei în Crimeea şi la bazele militare ale Moscovei din apropiere de Ucraina au alarmat SUA şi alte ţări NATO, întrucât indică o presiune în creştere pentru coerciţie politică sau chiar pregătirea pentru o posibilă intervenţie în Ucraina.

Imagini din satelit, de pe 16 aprilie, arată aeronave Su-30, pe o pistă la o Bază Aeriană din Crimeea, care nu fuseseră acolo la finalul lunii martie. De asemenea, potrivit imaginilor surprinse între 27 martie şi 16 aprilie, se pare că Rusia a transferat deja unităţi militare în zonă, inclusiv elicoptere de atac, infanterie motorizată şi unităţi armate, fumigene, drone de spionaj, echipamente de bruiaj şi un spital militar mobil.

Aceste acţiuni ale Rusiei vin după ce şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că tensiunile de la graniţa dintre Ucraina şi Rusia sunt foarte mari şi că o simplă „scânteie” ar putea duce la izbucnirea unui conflict între cele două ţări.

Potrivit lui Borrell, sunt cel puţin 100.000 de militari ruşi la graniţa Ucrainei şi în Crimeea, de două ori mai mulţi decât erau acum două săptămâni.

Săptămâna trecută, Biden a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin despre tensiunile în creştere, unde a subliniat că Statele Unite susţin Kievul. Potrivit unei surse The Wall Street Journal, dacă Rusia ar ataca Ucraina, Administraţia Biden s-ar gândi la opţiuni precum impunerea mai multor sancţiuni asupra Moscovei sau trimiterea unui ajutor Ucrainei sub forma unor echipamente militare. 

Sursa: Monitorulapararii