Figurina centrală a opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, ar trebui să primească imediat acces la îngrijiri medicale adecvate, a declarat duminică preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe fondul unor rapoarte că starea sa de sănătate sa deteriorat brusc.

„Sunt profund îngrijorată de sănătatea lui Alexei Navalnîi. El trebuie să primească imediat acces la tratament medical adecvat. UE continuă să solicite eliberarea sa imediată şi necondiţionată”, a spus von der Leyen pe Twitter.

Navalnîi a solicitat în mod repetat accesul la îngrijiri medicale, dar a fost refuzat de oficialii din închisoare, determinându-l să înceapă o grevă a foamei în urmă cu trei săptămâni. El a fost închis la est de Moscova după ce s-a întors din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvire cu Novichok - un atac pentru care i-a învinuit pe agenţii ruşi, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.

Echipa lui Navalnîi a declarat că miercuri este planificat un protest la nivel naţional pentru a evidenţia situaţia.

Diplomatul şef al UE, Josep Borrell, a mai spus într-o declaraţie duminică că Navalnîi ar trebui să aibă „acces imediat la profesioniştii din domeniul medical în care are încredere”, adăugând că problema va fi discutată luni în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai blocului.

"Cazul Navalnîi nu este un incident izolat, ci confirmă un model negativ al unui spaţiu în scădere pentru opoziţie, societatea civilă şi vocile independente din Federaţia Rusă", a spus Borrell.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat duminică că Moscova a fost avertizată că vor exista repercusiuni dacă Navalny va muri în custodie.