Pe fondul creșterii tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia, cancelarul austriac Sebastian Kurz a oferit sprijinul țării sale ca gazdă pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două țări, relatează sâmbătă DPA, preluat de Agerpres.

"Suntem deja în contact cu partea rusă și cea americană, dacă ar trebui să fie într-adevăr o astfel de întâlnire", a declarat Kurz într-un interviu pentru podcastul "Morning Briefing" găzduit de jurnalistul german Gabor Steingart.

Într-un apel telefonic în această săptămână, președintele SUA Joe Biden i-a sugerat liderului rus Vladimir Putin să se întâlnească pentru un summit într-o terță țară, de preferință în Europa în timpul verii.

Kurz a spus că rolul său într-o posibilă întâlnire nu trebuie supraestimat întrucât el nu este mediator.

"În mod tradițional am avut întotdeauna un contact bun cu Estul. Noi suntem neutri și, prin urmare, poate de asemenea un interlocutor binevenit pentru Rusia", a declarat Kurz.

Anterior, Finlanda și-a declarat deja dorința de a organiza o posibilă întâlnire. Un summit între Putin și fostul președinte american Donald Trump a avut loc deja la Helsinki în 2018.

Chestiunea rămâne deschisă dacă Putin va accepta invitația. Puțin după ce a fost lansată, Washingtonul a impus noi sancțiuni Rusiei și Moscova a reacționat cu interdicții de călătorie vizând oficiali de rang înalt ai guvernului SUA.

Kurz a avertizat de asemenea împotriva escaladării conflictului în estul Ucrainei. Kurz a spus că nu acceptă declarația părții ruse că mișcările trupelor de-a lungul frontierei ucrainene sunt un exercițiu normal.

"Situația umanitară este extrem de rea", a declarat el, adăugând că fiecare confruntare mai puternică pe linia de contact ar crește suferințele.

Sursa:Agerpres