CIA a încercat să-l asasineze pe Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, care a anunţat recent că se va retrage de la conducerea Cubei, conform unor documente declasificate recent şi publicate de National Security Archive, informează Agerpres.

Cea mai veche tentativă a CIA datează din 1960, când un agent i-a oferit 10.000 de dolari pilotului care îl aducea pe Raul Castro înapoi de la Praga la Havana, pentru a „aranja un accident”, potrivit documentelor declasificate.

Pilotul, numit Jose Raul Martinez, care fusese recrutat de CIA, a cerut în schimb, dacă el însuşi trebuia să moară în timpul operaţiunii, ca Statele Unite să se ocupe de studiile universitare ale celor doi fii ai săi, rugăminte care i-a fost acceptată.

Dar în timp ce Martinez decolase spre Praga, biroul CIA din Havana a primit ordin să anuleze misiunea, fără a-l putea contacta pe pilot.

La întoarcere, pilotul a indicat că „nu a avut ocazia să aranjeze un accident după cum s-a discutat”.

„Aceste documente ne amintesc de un capitol întunecat şi sinistru al operaţiunilor americane împotriva revoluţiei cubaneze”, a declarat Peter Kornbluh, de la National Security Archive.

Informaţiile ies la iveală în timp ce Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, se pregăteşte la 89 de ani să părăsească viaţa politică cubaneză şi să plece de la conducerea ţării şi din fruntea Partidului Comunist Cubanez, decizie care va pune astfel capăt celor şase decenii de „regim frăţesc”

După moartea lui Fidel în 2016, plecarea lui Raul întoarce astfel o pagină istorică pentru Cuba şi locuitorii săi, dintre care aproape toţi nu au cunoscut niciodată o altă familie conducătoare.

Fidel Castro, care a luat puterea în 1959, a sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit nenumăratelor comploturi pentru a-l asasina (638 conform Cărţii Recordurilor Guinness), precum şi unei încercări eşuate de a debarca exilaţi cubanezi sprijiniţi de CIA în Golful Porcilor (sudul insulei) în aprilie 1961.