Bernie Madoff, fost finanțist pe Wall Street care a devenit ulterior autorul celei mai mari scheme Ponzi din Statele Unite, a murit în închisoare la vârsta de 82 de ani, potrivit Associated Press, citat de Business Insider.

Bernie Madoff s-a stins într-o închisoare federală, unde se afla din 2009, când a fost condamnat la 150 de ani de detenție pentru fraude fiscale.

Schemele Ponzi sunt operațiuni investiționale ilegale ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri alimentate de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. În jumătate de secol în activitate pe piața bursieră, Madoff a ajuns să fie cunoscut drept un rege al escrocheriilor.

Anchetatorii au estimat că schema lui Madoff a debutat la începutul anilor 1980. Instituțiile de reglementare a pieței au efectuat mai multe investigații asupra afacerii, dar nu au reușit să găsească nicio dovadă de ilegalitate.

Madoff a fost arestat la New York în decembrie 2008, după ce un denunțător – care a fost identificat ulterior drept unul dintre fiii săi – a declarat că finanțatorul nu a plătit clienților săi 7 miliarde de dolari.

Mulți dintre partenerii de afaceri ai lui Madoff au căutat să-și retragă fondurile din afaceri în decembrie, deoarece criza financiară globală a generat teamă în masă cu privire la validitatea industriei financiare.

Madoff a căutat să plătească bonusuri de 173 milioane de dolari partenerilor săi cei mai apropiați, dar când fiii săi au fost nemulțumiți de sumele ce le reveneau și și-au confruntat tatăl, el a recunoscut că întreaga firmă era „doar o mare minciună” și „practic, o schemă gigantică Ponzi.”

Fiii lui Madoff și-au raportat tatăl autorităților federale, iar finanțatorul a fost arestat și acuzat de fraudă. El a pledat vinovat pentru 11 infracțiuni federale la 12 martie 2009, inclusiv fraudă a valorilor mobiliare, fraudă bancară, spălare de bani și sperjur.

A fost condamnat la 150 de ani de închisoare federală pe 29 iunie 2009.

Mărimea fraudei lui Madoff variază de la estimare la estimare. Primii anchetatori au stabilit valoarea totală a fraudei la 65 miliarde dolari, în timp ce administratorul activelor confiscate a estimat că suma datorată victimelor era de aproximativ 57 miliarde dolari.

Guvernul SUA a anunțat în noiembrie 2017 că va începe să plătească 772,5 milioane de dolari pentru mai mult de 24.000 de victime ale schemei lui Madoff.