Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, generalul Tod Wolters, a afirmat marți că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să răspundă agresiunilor Rusiei în cazul în care postura de disuasiune și apărare, creată pentru a răspunde agresiunii rusești în vecinătatea estică a NATO, va eșua.

Generalul Tod D. Wolters a făcut aceste remarci în timpul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate din cadrului Senatului SUA cu privire la bugetul Pentagonului pentru anul 2022, informează Departamentul Apărării într-un comunicat.

Postura de securitate a NATO în Europa este puternică, dar contestată de acțiunile Rusiei în vecinătatea Ucrainei, a spus Wolters, adăugând că aliații și partenerii americani din Europa rămân un avantaj strategic cheie.

NATO rămâne centrul de greutate strategic și fundamentul descurajării și asigurării în Europa. Tot ceea ce facem este generarea păcii“, a spus Wolters.

Concurăm pentru a câștiga. Descurajăm și, în cazul în care descurajarea eșuează, suntem pregătiți să răspundem agresiunii cu toată greutatea alianței transatlantice“, a avertizat el.

Wolters a menționat că NATO are un program robust de exerciții și că Alianța va desfășura în această vară exerciții din seria Defender compuse din aproximativ 30.000 de militari americani, aliați și parteneri.

Administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii între Ucraina şi Rusia. Astfel, liderul american a avut marți o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, în care a subliniat “angajamentul de neclintit” al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi şi-a exprimat “îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană”, chemând Rusiei să dezamorseze tensiunile. Pe același subiect, șeful diplomației americane Antony Blinken a avut marți, la NATO, o întrevedere cu omologul ucrainean, în care secretarul de stat a afirmat, asemenea lui Biden, sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei. În aceeași notă, miniştrii de externe ai G7 şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au îndemnat luni Rusia să pună capăt “provocărilor” sale şi să se angajeze în “dezescaladare” la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe.