Spionajul şi interferenţele străine în Canada au atins, anul trecut, nivelurile înregistrate în timpul Războiului Rece, în special din cauza vulnerabilităţilor provocate de către pandemia COVID-19, a transmis Serviciul Canadian de Informaţii, potrivit Reuters.

Rusia şi China sunt principalele motive care provoacă preocupări, susţine Serviciul Canadian de Informaţii, iar ameninţările la adresa securităţii, precum extremismul violent, ingerinţele străine, spionajul sau activităţile cibernetice răuvoitoare au crescut în 2020 şi, „din mai multe puncte de vedere, au devenit mai serioase pentru canadieni”.

„Actorii străini – inclusiv servicii de informaţii ostile şi agenţi care lucrează în numele acestora – au vrut să exploateze condiţiile sociale şi economice create de pandemie” pentru a obţine informaţii, se arată în raportul CSIS (Canadian Security Intelligence Services).

În luna Februarie, Serviciul Canadian de Informaţii susţinea că statul chinez reprezintă o ameninţare strategică semnificativă, în timp ce, anul trecut, în noiembrie, agenţia de informaţii a numit pentru prima dată programe din China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord, sponsorizate de stat, ca fiind ameninţări la adresa securităţii cibernetice.

„În 2020, Serviciul Canadian de Informaţii a observat activităţi de spionaj şi interferenţe străine la niveluri nemaivăzute din timpul Războiului Rece”, se mai arată în raport.

„China, Rusia şi alte state străine continuă să strângă informaţii militare, economice şi politice din Canada, prin intermediul anumitor activităţi ameninţătoare, pentru a sprijini atingerea obiectivelor propriilor state”.

Sursa: Monitorulapararii.ro