Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a Alianței.

”În ultimele săptămâni Rusia a deplasat mii de trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei, cea mai amplă comasare de trupe ruse de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, aflat în vizită la sediul NATO de la Bruxelles.

”Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interiorul şi în jurul Ucrainei, să renunţe la provocări şi să reducă imediat” tensiunile, a spus el.

Referitor la primirea Ucrainei în NATO, un subiect care irită Rusia, Stoltenberg a răspuns unei întrebări: “Este un drept suveran al fiecărei națiuni precum Ucraina să solicite aderarea, dar acesta este și un drept celor 30 de aliați de a decide când va fi oferită calitatea de membru”.

“Respingem cu tărie ideea că auzim de la Moscova că Rusia are un fel de veto, dreptul de a nega alte țări, dreptul suveran de a decide propria cale, inclusiv din ce fel de aranjamente de securitate vor să facă parte, inclusiv apartenența la NATO”, a continuat el.

“În 2008, la summitul de la București, NATO a făcut o promisiune Ucrainei și Georgiei. Și credem că Alianța este instituția în care se poate avea încredere, care își ține promisiunile. Pentru noi, aderarea Ucrainei la NATO este o chestiune de timp”, a spus și ministrul Kuleba.

După întrevederea cu Kuleba, Stoltenberg îi va primi la sediul NATO pe șeful diplomației SUA și secretarul american al apărării.