Decizia autorităţilor autorităților de la Chișinău de a procura 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, nu este definitivă. „Încă nu este o decizie finală. A fost o decizie pentru că a fost singurul producător care a venit cu o ofertă, restul au fost intermediari. Respectiv, încă urmează să vedem la negocieri directe care este eficacitatea vaccinului în detalii, pentru că avem unele întrebări, și asta nu înseamnă că este aprobat deja pentru a fi procurat. Urmează să fie negocieri directe cu producătorul. Pentru că Turcia arată o eficiență destul de în altă, în Brazilia – mult mai joasă, și noi avem întrebări vizavi de eficiența vaccinului, de aceea depinde de discuțiile care o să fie direct cu producătorul. Asta și s-a aprobat de fapt vineri, nu procurarea, dar negocierea cu producătorul”, a declarat pentru Europa Liberă Angela Paraschiv, șefa Departamentului epidemiologie în cadrul Universității de Medicină din Chișinău, membră a grupului de medici ce consultă comitetul ministerial de coordonare a campaniei de vaccinare, citată de IPN.

Angela Paraschiv susține că, atunci când membrii Comitetului au anunţat vineri în comunicat că „au decis contractarea directă a 400 000 doze de vaccin CoronaVac, produs de Sinovac, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare”, au avut în vedere, de fapt, o etapă intermediară, nu finală, că vor urma negocieri. „Din păcate, toate ofertele care au venit au fost din partea intermediarilor, dar prin intermediari există dubii și posibilitatea să nu avem parte de un vaccin calitativ. De aceea, pentru noi este mai sigur să negociem direct cu producătorul. Și doar Sinovac are o propunere reală, sigur ne-am fi dorit și altele, dar, din păcate, asta e realitatea, foarte multe negocieri care au fost duse cu Pfizer, Moderna sunt doar promisiuni pentru anul 2022. Iar noi avem necesitatea să vaccinăm acum. Vedem care este situația cu Sinovac, se negociază o cantitate mai mică, pentru că și prețul este destul de mare”, a adăugat Angela Paraschiv.

Deputații opoziției parlamentare au criticat intenția autorităților de a procura vaccinul CoronaVac. Potrivit parlamentarilor, serul are o reputație dubioasă și ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor. Opoziția parlamentară a spus că-l așteaptă la raport în Parlament pe premierul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a face claritate la acest subiect. Fracțiunea Platformei DA cere audierea lui Aureliu Ciocoi în plenul Parlamentului, menționând că subiectul procurării vaccinului CoronaVac este mult prea sensibil și necesită transparență maximă. Deputații PAS pun imposibilitatea țării noastre de a procura vaccinuri de la alți producători pe seama Guvernului Chicu, care nu ar fi negociat la timp ofertele. Și democrații se arată nemulțumiți de ritmul în care are loc imunizarea populației, de la începutul campaniei de vaccinare fiind imunizate peste 67 de mii de persoane.

Precizările Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale privind vaccinul CoronaVac, produs de China


Amintim că, pe 9 aprilie curent a avut loc ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, producătorilor de vaccin. În urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.

Detalii: Autoritățile au decis: R.Moldova va cumpăra 400 000 doze de vaccin CoronaVac, produs de China

Amintim că, pentru achiziționare vaccinurilor anti-COVID-19 a fost deschisă o licitație. Până astăzi, 9 aprilie, nu fusese depusă nicio ofertă, iar Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate au continuat negocierile direct cu producătorii de vaccinuri.
 
 
Anterior, Maia Sandu a calificat acțiunile de achiziționare a vaccinului anti-COVID-19 ca fiind „cel puțin dubioase” și a expediat o scrisoare în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a clarifica mai multe situații legate de procedura de procurare a vaccinului.