După demiterea lui Jan Blatný, care a avut loc miercuri, președintele Cehiei Miloš Zeman speră să cumpere și să folosească serul rusesc, dar și un vaccin chinezesc, pentru a grăbi campania de imunizare a țării, scriu Politico și Associated Press, citate de Libertatea.

Ministrul ceh al Sănătății, Jan Blatný, a fost demis miercuri pentru că a refuzat să susțină demersurile de achiziționare a vaccinului rusesc Sputnik. El a fost înlocuit de Petr Arenberger, directorul Spitalului Universitar Royal Vinohrady din Praga, care devine astfel al patrulea titular al portofoliului de la debutul pandemiei și până acum.

Președintele Miloš Zeman ceruse încă de luna trecută demiterea lui Blatný din cauza refuzului acestuia de a susține folosirea vaccinului rusesc, fără aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). Zeman, considerat un rusofil, a fost unul dintre susținătorii activi ai Sputnik, care nu a fost autorizat nici de EMA, nici de instituția de reglementare a Cehiei, SÚKL.

„Toți ar trebui să încercăm să folosim cât mai multe vaccinuri eficiente cu putință. Din păcate, predecesorul dumneavoastră și directoarea SÚKL au blocat acest proces”, i-a spus Zeman lui Arenberger, în momentul în care l-a numit în funcție.

Potrivit presei locale, noul ministru al Sănătății nu s-ar opune utilizării acestui vaccin. Președintele a cerut în martie și demiterea șefei SÚKL, Irena Storová. În primă fază, premierul Andrej Babiš. Rămâne de văzut dacă va lua o decizie și în privința ei.

Babiš se află la rândul lui într-o poziție foarte delicată. La începutul lunii, el a devenit ținta criticilor interne, după ce s-a alăturat cancelarului austriac Sebastian Kurz într-o negociere imposibilă cu celelalte state UE, care a costat Cehia 70.000 de doze suplimentare de vaccin.

Partidul său este în scădere în sondaje de opinie, cu șase luni înaintea alegerilor, iar pandemia a avut efecte dramatice în timpul ultimului val.

De la debutul pandemiei, Cehia a confirmat 27.329 de decese la 10,7 milioane de locuitori, una dintre cele mai mari mortalități COVID din lume.