Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a afirmat miercuri că Rusia reprezintă provocarea strategică a momentului pentru NATO și întregul Occident, într-un interviu acordat cotidianului italian la Repubblica în marja unei vizite pe care efectuează la Roma la invitația omologului italian Luigi di Maio.

”În fața unor amenințări complexe trebuie să ne demonstrăm unitatea și solidaritatea și să conștientizăm că împreună vom fi mai puternici. Altfel, comunitatea noastră de valori și securitate va fi afectată”, a spus Aurescu

În opinia șefului diplomației române, relațiile Rusiei sunt, pentru România, Italia, pentru NATO și întregul Occident, o provocare strategică mai actuală decât niciodată, invocând faptul că din partea Moscovei lipsește interesul pentru un dialog pragmatic, de principiu și onest.

“Gestionarea relațiilor cu Federația Rusă constituie o provocare strategică, mai actuală ca niciodată. Relațiile UE și NATO cu Federația Rusă traversează o perioadă complicată pe fondul unui deficit de încredere accentuat. Vizita la Moscova a lui Josep Borrell a demonstrat, alături de alte provocări recente, lipsa reală de interes din partea Moscovei pentru un dialog pragmatic, principial și onest. Este important să nu uităm nici ceea ce a generat starea actuală: situația din estul Ucrainei și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Întreaga Vecinătate Estică traversează o perioadă de tensiuni intra-statale și interstatale. Atmosfera este foarte tensionată, mai ales pe fondul acțiunilor de militarizare pe axa Marea Baltică – Marea Neagră. Peninsula Crimeea a fost transformată într-o platformă de proiecție a forței ruse până în Estul Mediteranei și în Orientul Mijlociu. Din aceste considerente, relațiile cu Rusia depind, în principal, de asumarea și respectarea de către aceasta a angajamentelor internaționale și implicarea de o manieră constructivă în soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică. Relații durabile și predictibile se pot edifica doar prin respect ferm al normelor de drept internațional, prin respect reciproc ca parteneri egali”, a spus Aurescu, pe larg, conform transcriptului furnizat de MAE.

Remarcile ministrului de externe vin și în contextul în care Rusia și China au desfășurat campanii de discreditare a eforturilor occidentale și europene de combatere a pandemiei de COVID-19, Italia fiind una dintre aceste ținte.

Pe de altă parte, NATO și structurile sale militare sunt în alertă pe fondul mișcărilor și masărilor de trupe rusești la granița estică a Ucrainei din ultimele zile.

Cu o zi în urmă, și ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă a pledat pentru ca regiunea Mării Negre să ocupe un loc prioritar pe agenda euro-atlantică de securitate în conformitate cu importanţa specială recunoscută pentru întreaga securitate europeană, criticând comportamentul “contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră” pe care Rusia îl manifestă.