O comisie din cadrul Congresului american a convenit să efectueze o anchetă cu privire la amestecului Rusiei în alegerile americane din 2016, relatează BBC News. Procurorul general Jeff Sessions a discutat în două rânduri cu ambasadorul rus anul trecut, pe când era senator, întâlniri pe care nu le-a dezvăluit atunci când a fost întrebat, în audierea în vederea confirmării în funcţia de secretar al Justiţiei, despre eventuale contacte între membri din echipa de campanie a lui Trump şi oficiali ruşi, potrivit unor oficiali de la Departamentului Justiţiei citaţi miercuri de The Washington Post (WP), relatează Reuters.

Una dintre întâlniri a fost o conversaţie privată între Sessions şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, care a avut loc în septembrie în biroul senatorului, în toiul a ceea ce oficiali din serviciile de informaţii americane afirmă că era o campanie cibernetică rusă vizând să influențeze alegerile prezidenţiale, potrivit WP.

Aceste discuţii, despre care nu se ştia, ar putea să-i determine acum pe unii congresmeni să ceară numirea unui avocat special care să ancheteze presupusul rol al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie ziarul.

Pe de altă parte, Sessions a răspuns scurt miercuri, subliniind că nu a discutat probleme legate de campanie cu nimeni din Rusia, relatează CNN.

„Eu nu m-am întâlnit vreodată cu vreun oficial rus să discut probleme de campanie”, a subliniat el într-un comunicat. ”Nu am idee despre ce sunt aceste acuzaţii. Sunt false”.

Congresmeni democraţi au cerut imediat demisia lui Sessions după aceste dezvăluiri.

Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor anchetează amestecul Rusiei în alegerile din SUA. Această anchetă va examina contactele dintre membrii campaniei prezidenţiale a preşedintelui Donald Trump şi Moscova, au confirmat membri ai comisiei.

Casa Albă respinge acuzaţiile cu privire la orice comportament nepotrivit în timpul campaniei electorale.

Departamentul Justiţiei a confirmat că noul secretar Jeff Sessions a purtat conversaţii cu ambasadorul Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale.

Preşedintele Trump şi echipa sa au dezminţit în mai multe rânduri că ar fi ştiut ceva despre faptul că echipa sa de campanie a avut contacte cu oficiali ruşi cu puţin timp înaintea scrutinului.

Comunitatea americană de informaţii a conchis că presupusele atacuri informatice ruse asupra unor organizaţii democrate au avut ca scop să-l ajute pe Trump să o înfrângă pe Clinton.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Trump Michael Flynn a fost concediat luna trecută, după ce a indus Casa Albă în eroare cu privire la conversaţii pe care le-a purtat cu ambasadorul rus în Statele Unite pe tema sancţiunilor impuse Moscovei.

Una a avut loc în timpul unei vizite la birou, pe când Sessions era membru al Comisiei pentru Servicii Armate din cadrul Senatului.

Cealaltă a avut loc într-un grup de ambasadori.

Serghei Kisliak este ambasadorul Rusiei la Washington din 2008.

Casa Albă nu a comentat, încă, cu privire la această problemă.

Schiff, democratul cu cel mai înalt rang în cadrul Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a declarat că, dacă informaţiile sunt exacte, Sessions trebuie să se retragă din ancheta FBI cu privire la presupusul amestec al Moscovei în alegerile americane de anul trecut.

În calitate de procuror general, Sessions supervizează FBI-ul.