Comandamentului european al armatei Statelor Unite a ridicat starea de alertă de la „posibilă criză” la „criză iminentă” – cel mai mare nivel, ca răspuns la masarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina, arată NYT.

Pe reţelele sociale, mai multe imagini arată deplasarea de coloane blindate la graniţa cu Ucraina, în apropierea regiunii separatiste Donetsk.

De asemenea, războiul din estul Ucrainei, care a fost de intensitate redusă în ultimele luni, a escaladat, mai mulţi militari ucraineni pierzându-şi viaţa, conform oficialilor din Ucraina.

Toate aceste manevre ruse ar putea duce la întărirea frontului din Donbas, dar cu ce obiectiv se întreabă toată lumea: un mai mare control al regiunii, sau chiar ocuparea ei militară şi alipirea ulterioară la Federaţia Rusă?

Între forţele aflate în conflict există o linie de contact, de aproape 450 de km, întărită cu tranşee şi apărată cu mijloace de artilerie dirajate cu ajutorul dronelor.

Şeful Armatei ucrainene, generalul Ruslan Khomchak, a acuzat, miercuri, Rusia că foloseşte o politică agresivă împotriva Kievului şi că masarea trupelor la graniţă constituie o ameninţare la adresa Ucrainei.

Acesta a acuzat şi trupele separatiste de violarea acordului de pace stabilit în iulie 2020. Ucraina consideră că 14.000 de persoane au murit în regiunea Donetsk de la izbucnirea conflictului din 2014.

În acest an, armata ucraineană a pierdut 26 de militari, din care patru în ultima săptămână, ucişi de lunetişti, arată Reuters.

Rusia controlează o miliţie formată din 28.000 de militari în regiunea Donetsk, iar în ultimele zile 25 de grupuri tactice de luptă ruse sunt desfăşurate la graniţa cu Ucraina, pentru desfăşurarea unui exerciţiu, a declarat Khomchak.

Îngrijorarea vine din faptul că şi în trecut Rusia a deturnat exerciţii în operaţii militare de ocupare a unor teritorii, precum Crimeea sau zone din Georgia.