Campania de vaccinare împotriva Covid-19 din Uniunea Europeană a întâmpinat numeroase dificultăți de la începutul său - numărul limitat de doze, probleme în transportul și livrarea dozelor, sau cele mai recente suspiciuni legate de efectele adverse care ar fi provocate de serul AstraZeneca, nedovedite științific până acum. Recent, însă, o presiune adițională vine din partea Rusiei, care își folosește vaccinul Sputnik V ca formă de presiune sau ca modalitate de a obține influență în țări europene, profitând de nevoia acestora de a-și suplimenta numărul de doze dar și de tensiunile dintre unele dintre țări, precum Ungaria, și instituțiile UE.

Încă de la începutul pandemiei, Rusia a părut determinată să câștige „cursa” globală pentru dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva Covid-19. De altfel, Sputnik V a fost primul vaccin împotriva acestei boli înregistrat în lume, în vara anului trecut, Vladimir Putin anunțând încă de atunci că Rusia urmează să demareze campania de vaccinare în masă cât mai rapid cu putință, în ciuda faptului că vaccinul rusesc nu trecuse încă prin toate fazele obișnuite de testare. 

Experții occidentali și OMS puneau atunci la îndoială rezultatele rușilor în ce privește vaccinul, iar suspiciunile privind eficacitatea și siguranța acestuia au continuat chiar până astăzi. Inclusiv foarte recent, preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc, spunând că acesta „se poate compara puţin cu ruleta rusească”. Sputnik V a devenit atractiv, însă pentru mai multe țări UE, fie pentru a-și suplimenta cantitatea de doze primită din comenzile făcute de Comisie, fie pentru a grăbi viteza campaniilor de vaccinare.

Rusia pune presiune pe Europa, în ce privește aprobarea Sputnik V - Fondul suveran rus a anunţat, luni, că s-a ajuns la acorduri pentru producerea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V „cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania”, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană, conform Agerpres.

 

„În momentul de faţă au loc alte negocieri pentru creşterea producţiei în UE. Acest lucru va permite să se înceapă aprovizionarea pieţei unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea sa de către Agenţia europeană a medicamentelor (EMA)”, a menţionat într-un comunicat directorul RDIF Kirill Dmitriev. Responsabilul RDIF, societatea care a finanţat dezvoltarea vaccinului rus, nu a indicat numele grupurilor europene cu care s-a ajuns la acorduri.

În 9 martie a fost anunţat un prim acord de producere a vaccinului în Lombardia, Italia, cu compania farmaceutică italo-elveţiană Adienne.

Dmitriev a adăugat luni că Rusia este gata să „lanseze aprovizionarea ţărilor din UE care vor autoriza Sputnik V în mod independent” de EMA, cum a făcut Ungaria.

Trei țări din Uniunea Europeană au comandat sau folosesc deja Sputnik V, deși el nu este autorizat în UE

UngariaCehia și Slovacia se numără printre țările care au comandat, primit sau care deja au început imunizarea cu Sputnik V, în ciuda faptului că acest ser nu a fost încă autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, care a început procedura de evaluare abia la începutul acestei luni.

Și Austria s-a arătat interesată să comande acest vaccin și chiar să îl producă pe teritoriul țării, însă a pus condiția aprobării în prealabil de către EMA. 

Hartă-SputnikCu albastru - țările UE în care ar putea începe producția vaccinului rusesc Sputnik. Cu galben - țările UE care au comandat sau administrează deja populațiilor lor vaccinul Sputnik Cu gri - țări non-UE. Hartă: Adrian Dumitru/Digi24.ro

„Dacă fabricanţii de vaccinuri rusesc şi chinez primesc undă verde în Europa şi acestea pot fi produse aici, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţile sale de producţie în companiile naţionale corespunzătoare pentru aceste vaccinuri”, spunea, la începutul lunii februarie, Sebastian Kurz într-un interviu.

„Exact ca pentru producătorii din alte ţări. Este vorba de a obţine un vaccin sigur cât mai repede posibil, indiferent de cine este fabricat”, a continuat cancelarul austriac.

Pe lângă Austria, și Cipru a anunțat că va comanda vaccinul Sputnik, dacă acesta va fi aprobat de autoritatea europeană. Anunțul a fost făcut, marți, de un purtătorul de cuvânt al guvernului de la Nicosia, Kyriakos Koushos, care a fost citat de agenția semi-oficială de presă cipriotă spunând că țara ar fi pregătită să comande 50.000 de doze.

 

Sursa: Digi24