Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Euroeană (UE) s-au angajat, la finalul unui summit prin videoconferinţă, să-şi îmbunătăţească eforturile în vederea unei coordonări în domeniul Apărării şi cooperării cu NATO, dosare care au marcat a doua zi a reuniunii, în contextul unor tensiuni în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, relatează Euronews.

Însă preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen lansează un apel prin care îndeamnă statele membre UE să-şi consolideze propriile mijloace.

”Europa este necesar să-şi dezvolte propriile capacităţi şi să pună astfel fragmentării cu care ne confruntărm în prezent când ne uităm la capacităţile noastre militare şi să dezvolte sisteme interoperabile în UE”, sublinază fostul ministru german al Apărării.

Summitul virtual a fost marcat de pandemia covid-19, în contextul în care campania de vaccinare împotriva noului coronavirus se confruntă, în continuare, cu dificultăţi.

Cei 27 s-au angajat să-şi crească capacitatea de producţie a vaccinurilor şi încep să lucreze la un ”certificat vaccinal”.

Acest certificat se bucură de susţinerea Portugaliei, care deţine preşedinţia semestrială a UE.

”Acesta trebuie să fie un certificat comun în toată Uniunea Europeană şi trebuie să fie recunoscut de către toate statele membre”, subliniază premierul portughez Antonio Costa.

Şefii de stat şi de guverne UE urmează să se întâlnească din nou, peste o lună, la un summit ”fizic”, la Bruxelles.

Sursa: News.ro