O femeie care a fost împușcată în cap, în timp ce protesta împotriva loviturii de stat militare din Myanmar, se află într-o stare critică la un spital din capitala Nay Pyi Taw. Tânăra are 19 ani și a fost rănită grav în timp ce poliția încerca să disperseze protestatarii folosind tunuri de apă, gloanțe de cauciuc, dar și gloanțe reale.

Unul dintre gloanțele trase a rănit-o la cap pe femeie, care ar urma să împlinească 20 de ani joi și care în prezent se luptă să supraviețuiască într-o secție de terapie intensivă, scrie BBC.

Zeci de mii de persoane au luat parte la proteste de stradă împotriva loviturii de stat de săptămâna trecută, care a răsturnat guvernul ales în mod democratic al Aung San Suu Kyi. Manifestările au reînceput miercuri dimineață, pentru a cincea zi consecutivă, cu un grup mare de funcționari publici care s-au adunat la Nay Pyi Taw pentru a protesta. Marți, poliția a folosit tunuri de apă în Nay Pyi Taw împotriva protestatarilor, care au refuzat să se retragă.

S-ar fi tras focuri de avertizare în aer înainte de a fi folosite gloanțe de cauciuc. Ulterior, mai mulți medici au spus că se pare că s-a folosit și muniție reală.

Potrivit BBC, un doctor care a rămas anonim, de la un spital din capitala Nay Pyi Taw, a precizat că tânăra de 19 ani, pe nume Mya Thwe Thwe Khaing, a suferit o leziune gravă la cap, iar un alt manifestant a avut răni la piept. "Fata are un proiectil infiltrat în cap și a pierdut o mare parte din funcția creierului, adică se află în moarte cerebrală", spune medicul.

Sora ei, care a fost și ea la protest, a spus că șansele ca sora ei să supraviețuiască sunt slabe.

„Îmi frânge inima ce s-a întâmplat. O avem doar mama noastră, tatăl nostru este deja mort", a spus ea. 

"Sunt cel mai mare dintre cei patru frați, ea este cea mai tânără", a spus și fratele femeii rănite, care a povestit că a vorbit cu ea la telefon cu puțin timp înainte de a fi împușcată.

Joe Biden a anunţat sancţiuni împotriva militarilor care au organizat lovitura de stat în Myanmar

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat, miercuri, că va impune sancţiuni împotriva liderilor militari din Myanmar, care au preluat puterea politică prin lovitura de stat din 1 februarie.

"Armata din Myanmar trebuie să se retragă de la putere", a declarat Biden, cerând eliberarea liderilor politici arestaţi în cursul loviturii de stat militare.

"Vom identifica prima serie de obiective vizate de sancţiuni săptămâna aceasta şi vom impune şi controale puternice asupra exporturilor", a declarat preşedintele SUA, conform CNBC, preluat de Mediafax.

Biden a precizat că generalii din Myanmar nu vor mai avea acces la un fond de un miliard de dolari aflat în conturi din Statele Unite. "Suspendăm activele americane de care beneficiază regimul din Myanmar, dar menţinem susţinerea pentru grupurile din domediul medical, din cadrul societăţii civile şi din alte domenii de care beneficiază direct cetăţenii din Myanmar", a subliniat Biden.

Liderul de la Casa Albă a somat regimul militar din Myanmar să nu recurgă la forţă împotriva protestatarilor. Joe Biden a condamnat vehemant, săptămâna trecută, lovitura de stat militară din Myanmar, afirmând că este "un atac direct asupra tranziţiei ţării spre democraţie şi stat de drept".