Pavel Zelensky, membru al Fundaţiei Anticorupţie a criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi, a fost arestat preventiv până pe 28 februarie, sub acuzaţia de extremism în spaţiul online, potrivit unui comunicat al instanţei judecătoreşti de la Moscova şi citat de Reuters.

Reţinerea lui Zelensky a avut loc cu o zi înainte ca Navalnîi să ajungă înapoi în Rusia, după ce a fost otrăvit în luna august.

Zelensky este cameraman pentru Fundaţia Anticorupţie coordonată de Navalnîi, care este specializată în investigaţii de impact despre cazurile de corupţie în care sunt implicaţi oficiali ruşi.

Conform avocaţilor lui Zelensky, el a fost acuzat de extremism din cauza unui tweet publicat în luna octombrie, anul trecut. Tweet-ul conţinea o fotografie a jurnalistei Irina Slavina, care a murit după ce şi-a dat foc în faţa Ministerului de Interne. Tweet-ul lui Zelensky instiga la furie şi violenţă împotriva guvernului de la Moscova şi instiga la proteste.

Navalnîi a anunţat că se va întoarce în Rusia pe 17 ianuarie. El şi-a luat rămas-bun de la nemţi printr-o postare pe Instagram, în care i-a mulţumit şi cancelarului Angela Merkel pentru tot ce a făcut Germania pentru el.

Navalnîi a spus că intenţionează să continue lupta politică împotriva preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că a ordonat otrăvirea sa cu Novichok.