Laboratorul american Pfizer a confirmat vineri că livrările sale de vaccinuri vor încetini la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, timp pentru a face modificări în procesul de producţie şi, astfel, pentru a creşte ritmul pentru următoarele săptămâni, relatează AFP.

''Pfizer lucrează din greu pentru a furniza mai multe doze decât era prevăzut iniţial anul acesta, cu un nou obiectiv declarat de două miliarde de doze în 2021'', a justificat grupul american într-un mesaj trimis AFP.

Modificările care trebuie făcute în structura de producţie ''necesită aprobări de reglementare suplimentare'' şi, în consecinţă, pot exista ''fluctuaţii în programele comenzilor şi livrărilor la fabrica Puurs (în Belgia, nota editorului) în viitorul apropiat pentru a ne permite să creştem rapid volumul de producţie'', a adăugat sursa citată.

Cu toate acestea, Pfizer nu a specificat dacă întârzierile din livrarea vaccinului său, produs în colaborare cu grupul german BionTech şi autorizat în mai multe ţări din întreaga lume, vizează doar Europa sau şi alte regiuni.

Compania şi Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) a anunţat vineri că Pfizer va reduce temporar livrările în Europa ale vaccinului său împotriva COVID-19 pe perioada în care îşi îmbunătăţeşte capacitatea de producţie). Reducerea livrărilor este determinată de limitarea producţiei de către Pfizer astfel încât compania să îşi poată îmbunătăţi capacitatea de producţie la 2 miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent, a precizat FHI.