Canalul este acuzat de grave încălcări și incitare la urăȚările baltice încearcă să reducă influența Moscovei prin intermediul televiziunilor, prevenind astfel agitaţia pro-Kremlin printre milioanele de vorbitori ruși care au rămas după ce țările baltice și-au recâștigat independența după prăbușirea sovietică, informează The Washington Post

Comisia Europeană declară că Lituania a avut toate motivele pentru a suspenda transmisiunea canalului rus RTR Planeta. Potrivit oficialilor, au fost depistate „grave încălcări privind incitarea la ură.Transmisiunea canalului a fost sistată pentru o perioadă de trei luni.

De menționat că acesta nu este prima dată când Lituania interzice temporar transmisiunea canalului RTR Planeta. Altă sistare a canalului a avut loc în 2015.

Mai multe state europene încearcă să contracareze dezinformarea și propaganda canalelor rusești - nu neapărat prin blocarea acestor canale, dar prin finanțarea de contra-emisiuni tv.

În ultimii ani, și Ucraina a blocat aproape toate posturile rusești de televiziune, în urma escaladării conflictului din estul țării.