Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat că cooperarea militară dintre Moscova și Washington în Siria nu este posibilă, atâta timp cât Rusia nu recunoaște că „nu toată opoziția siriană este teroristă”, transmite Reuters.

Declarația lui Tillerson a fost făcută în timpul negocierilor cu reprezentanții statelor care se opun președintelui sirian Bashar al-Assad – Arabia Saudită, Turcia, Franța și Marea Britanie.

------------Anterior, cu o zi înainte, în cadrul reuniunii ministeriale a G20, Tillerson a avut convorbiri cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Dupa intalnire, ministrul rus de externe a declarat că, la discuțiile de la Bonn, omologul său american a exprimat disponibilitatea de a sprijini procesul de pace initiat la Astana.

La rândul sau, Tillerson a subliniat faptul că, pentru a restabili cooperarea militară dintre Moscova și Washington, Rusia trebuie să respecte cu strictețe acordurile de la Minsk pentru a rezolva situația din Ucraina.

În aceeași ordine de idei a vorbit la reuniunea NATO de la Bruxelles si secretarul american al apărării, James Mattis. El a spus că Moscova și Washington „nu sunt în măsură să coopereze pe plan militar, dar a adăugat că liderii politici ruși și din SUA vor încerca să găsească un limbaj comun”, potrivit The Financial Times.

Declarațiile lui Rex Tillerson și James Mattis i-au dezamăgi pe oficialii de la Moscova, care au sperat că apariția lui Trump la Casa Albă va conduce la o încălzire a relațiilor americano-ruse.