Astăzi, 12 decembrie, este ziua memoriei Liderului Întregii Națiuni al poporului azer. De 17 ani nu mai este printre noi dar traiesc și vor trai mereu ideile, realizările și principala sa creație – Azerbaidjanul Independent și de succes.

Evenimente comemorative au loc în toată țara. Președintele Ilham Aliyev și prima doamnă Mehriban Aliyeva au vizitat mormântul lui Heydar Aliyev pe Aleea de Onoare și au depus flori. Misiunile diplomatice ale Azerbaidjanului în întreaga lume onorează, de asemenea, memoria liderului de neuitat.

După prăbușirea URSS și formarea statelor independente, s-a întâmplat că Azerbaidjanul nu a avut noroc cu vecinul său, Armenia, care a atacat agresiv țara, luând 1/5 din teritoriul. În 1993, țara s-a confruntat cu o amenințare de război civil și pierderea independenței. Atunci Azerbaidjanul avea nevoie de un lider puternic, un salvator. Prin urmare, poporul azer a ieșit cu o cerere pentru revenirea lui Heydar Aliyev la putere. Și în luna iunie a aceluiași an a venit și a salvat Azerbaidjanul. Datorită eforturilor lui Heydar Aliyev, amenințarea unui război civil în Azerbaidjan a fost eliminată, stabilitatea a fost asigurată, a început o perioadă de dezvoltare economică, au fost luate măsuri pentru rezolvarea conflictului armeno-azer din Nagorno-Karabakh. În special, în timpul conducerii lui, a fost organizat Grupul OSCE Minsk, care a contribuit la menținerea păcii în regiune timp de mulți ani. 4 rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, care recunosc oficial Nagorno-Karabakh ca parte a țării, adică integritatea teritorială a Azerbaidjanului, au fost adoptate și datorită eforturilor lui Heydar Aliyev. La inițiativa sa, s-au ținut numeroase reuniuni la nivel internațional pentru rezolvarea conflictului. Și anul acesta cel mai îndrăgit vis al lui Heydar Aliyev s-a împlinit - Azerbaidjanul și-a întors pământurile, drapelul azer astăzi este peste Shusha, Karabah!

El a stabilizat situația din țară. În timpul conducerii sale, au fost puse bazele democratice ale statului de drept, pedeapsa cu moartea a fost abolită. Datorită eforturilor lui, a fost semnat un acord istoric privind construcția conductei de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Viața lui Heydar Aliyev este un exemplu unic de serviciu altruist pentru poporul său, țara sa.

 „Pentru fiecare persoană, naționalitatea este un motiv de mândrie. M-am mîndrit mereu și astăzi mă mândresc cu faptul că sunt azer”, a spus Heydar Aliyev. Aceste cuvinte au devenit un motto și un simbol al iubirii pentru patria lor, patriotism pentru fiecare azer.

Despre el se vorbea: "A fost un aristocrat politic, dacă se poate așa exprima. În același timp, însă, nu era nici o umbră de snobism sau aroganță în el. Și acest lucru nu putea să nu cucerească. Orice popor poate fi mândru de asemenea lider, ca Aliyev. Pentru că așa să te reîntorci în fruntea națiunii tale, cînd ea se afla într-o situație extrem de dificilă și în consecință să alinia avionul în timp ce el se află chiar lîngă sol"

Heydar Alirza oglu Aliyev s-a născut pe 10 mai 1923 în orașul Nakhchivan din Republica Azerbaidjan. După absolvirea Colegiului Pedagogic Nakhchivan în 1939, a intrat la Facultatea de Arhitectură a Institutului Industrial Azerbaidjan, dar începutul celui de-al doilea război mondial nu i-a permis să-și finalizeze studiile. Ulterior a absolvit catedra de istorie a Universității de Stat din Azerbaidjan. A lucrat ca șef al departamentului de contraspionaj al Comitetului de securitate al statului, apoi a fost vicepreședinte al KGB al RSS Azerbaidjan. Heydar Aliyev a fost primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Azerbaidjan. După ce a fost numit în funcția de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS. Timp de 22 de ani a fost deputat al Sovietului Suprem al RSS Azerbaidjan și al Sovietului Suprem al URSS.

În octombrie 1987, ca protest împotriva cursului politic urmat de Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și personal de secretarul general Mihail Gorbaciov, a demisionat din funcții. La 21 ianuarie 1990, Heydar Aliyev s-a adresat reprezentanței azere la Moscova în legătură cu tragedia sângeroasă comisă de trupele sovietice la Baku în noaptea de 19-20 ianuarie, cerând pedeapsă pentru organizatorii și autorii crimei comise împotriva poporului azer.

În 1990 s-a întors în Azerbaidjan. La 3 septembrie 1991, Heydar Aliyev a fost ales președinte al Consiliului Suprem al Republicii Autonome Nakhchivan și, pe baza legislației relevante, a devenit vicepreședinte al Sovietului Suprem al Republicii Azerbaidjan. La 3 octombrie 1993, ca urmare a unui vot la nivel național, Heydar Aliyev a fost ales președinte al Republicii Azerbaidjan. La alegerile din 1998, cu activitatea ridicată a poporului, Aliyev a câștigat 76,1% din voturi și a fost reales președinte al Azerbaidjanului. 12 decembrie 2003 lider național al AzerbaidjanuluiHeydar Aliyev a murit din poporul yidjan. A fost înmormântat pe aleea de onoare din Baku.

Heydar Aliyev a primit de cinci ori Ordinul lui Lenin, Ordinul Stelei Roșii a fostei URSS și numeroase medalii, de două ori a primit titlul de Eroe al muncii socialiste, precum și cele mai mari premii din diferite țări, titluri onorifice ale universităților autorizate.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Azerbaidjanului în Moldova Gudsi Osmanov a declarat că astăzi au fost organizate evenimente comemorative la ambasadă, reprezentanții diasporei au depus flori. El a spus că Heydar Aliyev a contribuit întotdeauna la menținerea relațiilor de prietenie între popoarele azer și moldovenesc.

"În calitate de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS, Heydar Aliyev a promovat diverse proiecte economice în Moldova. Și în calitate de președinte al Azerbaidjanului, a vizitat în mod oficial Moldova de mai multe ori. El a menționat întotdeauna că popoarele noastre sunt foarte asemănătoare: muncitoare, ospitaliere, generoase", a spus Gudsi Osmanov ...

El a adăugat că pe teritoriul ambasadei a fost organizată o piață, unde în curând va fi ridicat un bust al lui Heydar Aliyev, unde compatrioții care locuiesc în Republica Moldova vor putea depune flori pentru a onora memoria liderului național.

"Construcția unui nou complex al ambasadei se apropie de sfârșit. În primăvară toată lumea se va putea bucura de frumusețea asta, precum și de frumusețea pieței din apropierea ambasadei. Se va instala un monument al Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev", a spus ambasadorul.

Astăzi Heydar Aliyev nu este cu noi, dar ideile sale trăiesc, politica sa trăiește, filozofia sa, filosofia azerbaidjanului, ideologia trăiesc, Azerbaidjanul modern creat de el trăiește și se dezvoltă. Amintirea marii personalități politice va rămâne pentru totdeauna în inima poporului azerbaidjan.

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova Gudsi Osmanov