POLITICĂ

Kremlinul şi-a exprimat speranţa în restabilirea relaţiilor normale cu SUA

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a exprimat speranţa în legătură cu restabilirea relaţiilor normale cu SUA, transmite DOJDI. După spusele sale, „noi ne orientăm în acest scop. Probleme sunt foarte multe şi noi pierdem timpul, nerezolvând aceste probleme”.

https://tvrain.ru/ 

Lavrov şi Tillerson au avut o primă întâlnire

La Bonn au avut loc discuţiile dintre şeful MAE al FR, Serghei Lavrov, şi noul secretar de stat al SUA, Rex Tillerson, informează KOMMERSANT. Presa a fost îndepărtată de la întâlnire.

http://www.kommersant.ru/

Înainte de întrevedere, Lavrov, răspunzând la întrebarea unui jurnalist, a spus că FR nu se amestecă în treburile interne ale altor ţări, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Tillerson şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Rusia în cazurile în care va avantajos pentru SUA, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Şi a declarat că Moscova trebuie să-şi respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat privind reglementarea crizei din Ucraina, transmite LENTA.

https://lenta.ru/

După cum a declarat Lavrov, tema sancţiunilor anti-ruse nu a fost atinsă în cadrul întrevederii,  informează RBC.

http://www.rbc.ru/ 

Şeful Pentagonului a cerut NATO să discute cu FR „de pe poziţie de forţă”

NATO trebuie să poarte negocieri cu Rusia, dar „de pe poziţie de forţă”, a declarat şeful Pentagonului, James Mattis, în cursul primei întrevederi cu aliaţii din cadrul NATO, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

După spusele şefului Ministerului Apărării al SUA, Washingtonul nu este gata „de a-i permite Rusie ca, prin acţiunile sale, să vorbească mai tare decât oricine dintre cei prezenţi aici”, transmite TASS.

http://tass.ru/

Ministrul Apărării al FR, Serghei Şoigu, a declarat că aşteaptă din partea Pentagonului explicaţii în legătură cu declaraţiile lui Mattis, transmite INTERFAX. După spusele sale, FR este gata de restabilirea colaborării cu Pentagonul, dar dialogul de pe poziţii de forţă în raport cu FR este „lipsit de perspectivă”.

http://www.interfax.ru/ 

Stoltenberg: ţările Alianţei anunţă atacuri cibernetice în masă din partea FR

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un şir de ţări din cadrul Alianţei consideră Rusia responsabilă de atacurile cibernetice împotriva lor, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

După spusele sale, numărul atacurilor cibernetice împotriva NATO din 2015 până în 2016 s-a mărit cu 60% şi în spatele lor stau, cu siguranţă, guvernele anumitor ţări, transmite ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru/ 

Putin a numărat mai bine de 400 de spioni demascaţi într-un an

FSB-ul din Rusia a contracarat în anul 2016 activitatea a 53 de angajaţi şi 386 de agenţi ai serviciilor speciale din străinătate, a relatat preşedintele FR, Vladimir Putin, la colegiul FSB, informează REPUBLIC.

https://republic.ru/

El a adăugat că serviciile speciale ale FR au prevenit 45 de crime cu tentă teroristă, inclusiv 16 acte de terorism, menţionează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/ 

... şi a acuzat NATO de provocarea Rusiei

În afară de asta, Putin a constatat că s-a intensificat rivalitatea militar-politică. După spusele sale, ţările occidentale provoacă în permanenţă Rusia şi tind s-o implice în confruntare, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru/ 

Mass-media ruse de stat li s-a ordonat să înceteze a-l mai lăuda pe Trump

Kremlinul a ordonat mass-media de stat să înceteze „a mai vorbi slugarnic” despre preşedintele SUA Donald Trump, informează REPUBLIC cu referire la BLOOMBERG. Kremlinul a motivat prin faptul că spectatorilor nu le mai este interesantă activitatea preşedintelui SUA.

https://republic.ru/ 

Şeful MAE al Franţei i-a promis Rusiei un răspuns la amestecul în alegeri

Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Parisul este gata pentru măsuri de răspuns în cazul amestecului altor ţări, în primul rând al Rusiei, în cursul alegerilor prezindenţiaile din ţară, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Anterior, secretarul general al mişcării politice franceze „Înainte!”, Richard Ferrand, a acuzat Moscova de atacuri asupra reprezentantului partidului, Emmanuel Makron, cu ajutorul mass-media şi al atacurilor cibernetice, reaminteşte RBC.

http://www.rbc.ru/ 

Fillon i-a propus FR „un nou parteneriat” pentru lupta împotriva războiului rece

Fostul premier al Franţei, candidatul la funcţia de preşedinte al Franţei, François Fillon, a declarat că este axat pe constituirea de relaţii de parteneriat cu Rusia spre depăşirea războiului rece, care divizează Europa, şi în scopurile luptei împotriva terorismului, transmite RT.

https://russian.rt.com/ 

Bellingcat a spus cine este responsabil de doborârea Boeng-ului în Donbas

Grupul britantic de anchetă „Bellingcat” a spus cine este presupusul vinovat de nimicirea avionului malaezian, de pe ruta MH17, informează VEDOMOSTI. În calitate de reprezentant al forţelor armate ale autoproclamatelor republici, cel în cauză răspundea de transportarea „Buk”, din care ar fost doborât Boeng-ul,

http://www.vedomosti.ru/

În versiunea „Bellingcat”, acest om este colonelul în rezervă al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării, Serghei Dubinski. În material se spune că, curând după catastrofa Boeng-ului, în 2014, al e primit de la comandamentul separatiştilor gradul de general-maior; mai târziu Dubinski s-a confruntat în RPD cu acuzaţii de estorcare şi a revenit în FR, transmite MEDUZA.

https://meduza.io/

Reamintim că, la 17 iulie 2014, avionul malaezian Boeing-777 zbura din Amsterdam spre Kuala Lumpur. Avionul s-a prăbuşit în estul Ucrainei, unde în acel moment aveau loc acţiuni militare. Toţi cei 298 de oameni care se aflau la bord au murit, reaminteşte KOMMERANT.

http://www.kommersant.ru/ 

Kosaciov a spus că SUA este viitoarea parte în conflictul din Donbas

Susţinând Forţele Armate al Ucrainei, SUA devin parte a conflictului intern din Ucraina, a declarat pentru RIA NOVOSTI şeful Comisiei internaţionale a Consiliului Federaţiei, Constantin Kosaciov. După spusele sale, SUA, în felul acesta, mizează pe reglementarea în forţă, nu politică a situaţiei din Ucraina.

https://ria.ru/

Anterior, Pentagonul a declarat că SUA sunt dispuse să susţină creşterea potenţialului Forţelor Armate ale Ucrainei, reaminteşte RT.

https://russian.rt.com/ 

Fostul deputat Voronenkov: Surkov a fost împotriva anexării Crimeii la FR

Consilierul preşedintelui, Vladislav Surkov, era împotriva anexării Crimeii la Rusia, a declarat fostul deputat al Dumei de Stat, Denis Voronenkov, devenit cetăţean al Ucrainei, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru/

Potrivit afirmaţiilor lui Voronenkov, decizia a fost luată „de un singur om”, iar „toţi oamenii normali”, inclusiv anturajul apropiat al persoanei – numele căreia el nu l-a divulgat – au fost împotrivă, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

La 15 februarie el a anunţat că în decembrie 2016 a obţinut cetăţenia ucraineană şi a confirmat depunerea de mărturii în dosarul fostului preşedinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, transmite DOJDI. După asta, Comitetul de Anchetă al FR l-a dat în căutare federală sub bănuiala de estorcare şi capturare raider a unei clădiri din centrul Moscovei în valoare de 5 milioane de dolari.

https://tvrain.ru/

Iar soţia sa, fostul deputat al Dumei de Stat Maria Maksakova, a fost exclusă din Edinaia Rossia, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/ 

Kremlinul nu exminează problema introducerii regimului de vize cu Belarus

Rusia nu intenţionează să introducă vize pentru cetăţenii belaruşi, a delarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov, transmite RBC. După spusele sale, acest lucru nici nu este în discuţie, în ciuda creării zonei de frontieră de-a lungul hotarului ruso-belarus.

http://www.rbc.ru/ 

ECONOMIE

Mexicul poate relua livrările de carne în Rusia

Mexicul şi Rusia au încheiat acorduri preliminare privind reluarea livrărilor de carne din Mexic, informează RIA NOVOSTI. Este vorba de schema „carne în schimbul grâului”.

În decembrie 2012, Rosselhoznadzor a restricţionat importul de carne din Brazilia, Mexic, Canada şi SUA din cauza prezenţei unui stimulent interzis.

https://ria.ru/ 

FR a închis tranzitul african prin Belarus

Rosselhoznadzor a închis tranzitul prin Belarus din 24 de ţări ale Africii, a declarat şeful instituţiei, Serghei Dankvert, transmite ROSBALT. După spusele sale, este vorba de ţările care „nu au confirmat descărcarea produselor în Belarus” şi livrau produse care au nimerit sub incidenţa embargoului alimentar.

http://www.rosbalt.ru/ 

Economia FR va creşte în anul 2017 aproximativ cu 2%

Activismul economic al Rusiei va începe a se restabili şi va creşte cu aproximativ 2%, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Oreşkin, în cadrul întrevederii cu preşedintele FR, Vladimir Putin, informează TASS.

http://tass.ru/ 

SOCIETATE

MAE al FR a avertizat din nou asupra pericolului de arestare a cetăţenilor FR la cererea SUA

MAE al Rusiei i-a avertizat pe cetăţenii ruşi în privinţa călătoriilor în 111 ţări ale lumii. Surse din cadrul ministerului au explicat că pe teritoriile acestor ţări cetăţenii ruşi pot fi reţinuţi sau arestaţi la cererea serviciilor speciale ale SUA, informează KP.

http://www.kp.ru/ 

Medvedev a vorbit despre cadoul pentru femeile din Rusia la 8 martie

Premierul FR, Dmitri Medvedev, i-a promis spicherului Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, drept cadou de 8 martie, să aprobe Strategia de acţiuni pentru apărarea drepturilor femeilor, informează LEENTA.

https://lenta.ru/

Medvedev a propus, de asemenea, să fie făcut „ceva bun” şi de 23 februarie, „dar nu în privinţa bărbaţilor [în genere], ci în privinţa apărătorilor Patriei”, transmite IZVESTIA.

http://izvestia.ru/

La Moscova a fost arestat directorul comercial al unei întreprinderi care a finanţat Statul Islamic

Curtea din Moscova l-a arestat pe directorul comercial al unei întreprinderi,Shamil Nurmagomedov, acuzat de finanţarea Statului Islamic.

http://tass.ru/ 

Primăria Moscovei a aprobat demersul privind desfăşurarea „Marşului Nemţov”

Autorităţile de la Moscova au aprobat desfăşurarea la 26 februarie a unui marş în memoria lui Boris Nemţov, dar vor formula propunerii proprii cu privire la ruta procesiunii, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Opozantul Boris Nemţov a fost omorât la 28 februarie 2015. Judecata presupuşilor asasini a început în octombrie 2016, reaminteşte MEDUZA.

https://meduza.io/ 

Instanţa a implicat-o pe Maria Zaharova în procesul intentat MAE al FR de agenţia REGNUM

Reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a devenit pârât în procesul agenţiei REGNUM privind respingerea informaţiei false, transmite MEDUZA.

https://meduza.io/

Drept pretext pentru proces a servit declaraţia lui Zaharova despre faptul că jurnaliştii REGNUM, arestaţi în Belarus pentru incitare la ură, au folosit termenul „popor avortat”, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/ 

Fiul lui Patruşev a devenit candidat la funcţia de şef al Rostelecom

Preşedintele companiei Rostelecom, Serghei Kalughin, ar putea, în timpul apropiat, să-şi părăsească funcţia, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/

Potrivit datelor interlocutorilor RBC, unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Rostelecom este Dmitri, fiul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicolai Patruşev.

http://www.rbc.ru/

Demisia ce urmează a lui Kalughin este legată de faptul că el este împotriva achiziţiei de către Rostelecom a operatorului rusesc Tele 2, transmite MEDUZA.

https://meduza.io/ 

MOLDOVA

Başkanul Găgăuziei şi conducerea Adunării Populare s-au întâlnit cu ambasadorul Turciei

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei în Republica Moldova, Hulusi Kilic, a vizitat Găgăuzia, informează GAGAUZINFO.MD.

Părţile au convenit să implementeze cu ajutorul partenerilor turci proiectul de reconstrucţie a Casei de Cultură din Comrat.

http://gagauzinfo.md/ 

Deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei i-au transmis ambasadorului Rusiei mai multe cereri şi întrebări

Ambasadorul  FR în Moldova, Farit Muhametşin, a efectuat o întâlnire de familiarizare cu noul corp de deputaţi ai Adunării Populare din Găgăuzia, informează GAGAUZMEDIA.MD. În cadrul vizitei, instituţiilor şcolare ale Autonomiei le-au fost dăruite cărţi de instruire, iar bisericii în construcţie din Copceac, ustensile ortodoxe.

Ambasadorului i-a fost, între altele, transmisă rugămintea de a soluţiona problema unui şir de locuitori ai Găgăuziei, cărora le este interzis accesul în Rusia din cauza unor încălcări mărunte; de a anula taxa vamală de 19% pentru vinul adus din Găgăuzia în FR; precum şi de soluţiona problema obţinerii de brevete pentru angajarea oficială a cetăţenilor moldoveni în FR.

http://gagauzmedia.md/ 

Delegaţia Consiliului Suprem al Transnistriei efectuează o vizită la Moscova

Perspectivele colaborării şi stabilirea relaţiilor de parteneriat între Tiraspol şi Moscova au fost discutate de către reprezentanţii Transnistriei şi ai regiunii Moscova, informează VESTI PMR.

Printre temele discutate sunt perspectiva participării Transnistriei la proiectele ruseşti, în special posibilitatea agenţilor economici din Transnistria de a lua parte la achiziţiile de stat şi executarea comenzilor municipale.

http://www.vestipmr.info/