Amiralul în retragere Robert Harward, nominalizat de preşedintele american Donald Trump pentru funcţia de consilier pentru securitate naţională, după demisia lui Michael Flynn, a respins oferta, relatează BBC News.

Un oficial de la Casa Albă a explicat că Harward a invocat angajamente financiare şi de familie, însă presa americană scrie că problema a fost că amiralul voia să îşi aducă propria echipă.

Harward a declarat pentru Associated Press că administraţia Trump a fost „foarte deschisă” la nevoile sale, „atât pe plan profesional, cât şi personal”. „Este pur şi simplu o chestiune personală”, a dat asigurări fostul militar, care trăieşte în prezent în Abu Dhabi, unde lucrează ca director pentru compania americană Lokheed Martin.

Întrebat dacă a cerut să îşi aducă propria echipă în Consiliul Naţional de Securitate, el a răspuns: „Cred că preşedintele trebuie să vă spună acest lucru”.

Anunţul a venit la câteva ore după ce Trump a negat vehement informaţiile apărute în presă potrivit cărora Casa Albă este în haos, insistând că administraţia sa funcţionează ca „o maşinărie bine unsă”.

Robert Harward, membru al trupelor speciale ale Marinei SEAL, a fost comandant adjunct al Comandamentului Central al Statelor Unite, când acesta se afla sub comanda generalului James Mattis, în prezent secretar al Apărării.

El a servit ca membru al Consiliului pentru Securitate Naţională în timpul administraţiei lui George W. Bush. De asemenea, militarul a condus Centrul Naţional pentru Contra-Terorism.

În prezent, în cursă se mai află Keith Kellogg, care asigură şi interimatul, şi David Petraeus.

Michael Flynn a demisionat luni din poziţia de consilier pentru securitate naţională, după ce presa americană a dezvăluit că discutat în repetate rânduri cu ambasadorul rus de la Washington. O asemenea discuţie a avut loc chiar după ce Barack Obama a anunţat implementarea unor noi sancţiuni şi a expulzat 35 de diplomaţi ruşi din Statele Unite.

Sursa: News.ro