POLITICĂ

Lavrov a propus desecretizarea acordului cu SUA asupra Siriei

Rusia intenţionează să obţină publicarea acordurilor ruso-americane asupra Siriei din 9 septembrie, a spus şeful MAE al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, la conferinţa de presă din Moscova. Potrivit INTERFAX, el a adăugat că nu vrea să apară îndoieli privind modul în care e onorat acordul.

http://www.interfax.ru

După cum transmite RIA NOVOSTSI, Lavrov a menţionat, de asemenea, că partea americană preferă să ţină acordul în secret.

https://ria.ru

Rusia este gata în orice moment să organizeze o întrevedere dintre Abbas și Netanyahu

De asemenea, Lavrov a declarat că Rusia este gata să facă tot posibilul pentru întrevederea liderului Palestinei, Mahmud Abbas, cu primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, şi va fi gata s-o organizeze în orice moment, informează RUSSIATODAY.

https://russian.rt.com

MAE al Ucrainei a ameninţat Rusia cu un proces „total”

Ucraina va intenta săptămâna aceasta, în instanţa internaţională, „un proces de proporţii” împotriva Rusiei privind încălcărea Convenţiei ONU asupra dreptului maritim. Despre acest fapt informează DOJDI, cu referire la UCRAINSKAIA PRAVDA şi la declaraţia şefului diplomaţiei ucrainene, Pavel Klimkin.

https://tvrain.ru

Klimkin a menţionat că Ucraina intenţionează să obţină despăgubiri din partea Rusiei în cadrul procesului dat, dar nu a precizat în ce volum, transmite RBK.

http://www.rbc.ru

În replică,  purtătorul de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov, a spus că „dacă va fi un proces, corespunzător, vor fi şi anumite acţiuni juridice”, menţionează LENTA.

https://lenta.ru

Ucraina a ameninţat că îşi retrage delegaţia din APCE, dacă Rusia revine

În afară de aceasta, Kievul a promis că îţi va retrage delegaţia din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dacă Moscova va lucra din nou în componenţa organizaţiei, informează VEDOMOSTI, cu referire la şeful MAE al Ucrainei, Pavel Klimkin.

http://www.vedomosti.ru

ECONOMIE

Rusia a mărit exportul de bere în Ucraina în ciuda embargoului

Embargoul aplicat la începutul anului de Ucraina asupra importurilor de mărfuri ruseşti s-a dovedit doar o formalitate. După cum a aflat KOMMERSANT, livrările unei producţii anume nu numai că nu au încetat, dar, din contra, au crescut de câteva ori. Astfel, partea Ucrainei în structura exportului berii ruseşri, conform bilanţurilor jumătăţii de an, este de mai bine de 60%, iar volumul livrărilor pe teritoriul acestei ţări s-a mărit de mai bine de trei ori.

Mărfurile alcoolice ruseşti, inclusiv vodca şi vinul, pot fi găsite pe tejghelele autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk.

http://www.kommersant.ru

Sarea a nimerit sub incidenţa embargoului alimentar al Rusiei

Guvernul FR a inclus sarea în lista produselor care fac obiectul interdicţiei privind livrările din străinătate. Potrivit SLON, decizia va intra în vigoare cu începere din 1 noiembrie 2016.

Potrivit datelor Serviciului Vamal Federal, în anul 2015, Rusia a importat 1,7 milioane de tone de sare şi a exportat 54,8 mii de tone.

https://slon.ru

Grecia îi propune Gazprom-ului să investească în producerea cărbunelui brun

Gazprom poate explora, în comun cu o companie greacă, zăcămintele de cărbune din Grecia, informează TASS, cu referire la ministrul Energeticii din FR, Alexandr Novak.

http://tass.ru

Sâmbătă,  vicepremierul FR, Arcadi Dvorkovici, a declarat că Grecia îi propune Rusiei să creeze o întreprindere comună pentru extragerea minereurilor, menţionează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

REGNUM, cu referire la KOMMERSANT, informează că este vorba de investiţii în valoare de 700-800 de milioane de euro. Totodată, în afară de dezvoltarea acestui proiect, Atena vrea în felul acesta şi să soluţioneze litigiul privind depăgubirile pe care Grecia le datorează pentru faptul că nu a îndeplinit până la capăt acordul interguvernamental cu URSS din anul 1987 privind livrările de gaze.

https://regnum.ru

Deficitul bugetului FR în ianuarie-august a atins aproape 3% din PIB

Deficitul bugetului federal al FR pentru ianuarie-august 2016 a constituit 1 trilion 518,522 miliarde de ruble sau 2,9% din produsul intern brut. Astfel de date preliminare sunt prezentate în materialele Ministerului Finanţelor, informează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

Anterior, s-a informat că deficitul bugetului pentru prima jumătate a anului a constituit 4% din PIB, menţionează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

SOCIETATE

Directorul general al detaşamentului aerian „Rusia” e pus sub arest la domiciliu

La Moscova, sub arest la domiciliu, este pus directorul general al detaşamentului special de vară „Rusia”, Iaroslav Odenţev, care este acuzat de abuz de serviciu, informează KOMMERSANT. Scandalosul caz penal privind deturnarea de fonduri în valoare de mai multe milioane de la „Rusia”, care deserveşte primele persoane în stat, este investigat din primăvară, sunt implicaţi mai bine de zece oameni.

http://www.kommersant.ru

Potrivit INTERFAX, preşedintelui FR, Vladimir Putin, i s-a raportat despre faptul că şeful detaşamentului special este pus în arest la domiciliu. Ancheta nu afectează asigurarea activităţii şefului statului, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov.

http://www.interfax.ru

În aprilie, mass-media au scrie despre maşinaţiunile de proporţii, depistate în activitatea detaşamentului. Preţurile de achiziţie a climatizoarelor au fost majorate cu 48 de milioane de ruble, încheindu-se un contract cu compania Pribor-service, pentru ale cărei interese s-a făcut lobby. Pribor-service propunea un preţ mare în comparaţie cu alţi furnizori, deoarece nu producea climatizoare, ci era un intermediar, informează SLON.

https://slon.ru

Corespondentul special al KOMMERSANT l-a acuzat pe Markin de plagiat

Corespondentul special al KOMMERSANT, Ilia Barabanov, a declarat că reprezentantul oficial al Comitetului de Anchetă, Vladimir Markin, a preluat în mod ilegal materiale din articolul său pentru propria carte „Cele mai răsunătoare crime din Rusia în secolul al XXI-lea”. Despre acest fapt informează SLON, cu referire la pagina de Facebook a jurnalistului.

https://slon.ru

Anterior, Markin a fost învinuit de plagiat de jurnalistul publicaţiei NOVAIA GAZETA, Nadejda Prusenkova, reaminteşte RBK. Reprezentantul Comitetului de Anchetă a reacţionat la acuzaţii pe pagina sa de pe Twitter, urându-le succese celor care vor să-şi facă faimă pe baza numelui său şi numind-o pe Prusenkova „o jurnalistuţă necunoscută decât în balta sa şi inutilă”, fapt pentru care, mai târziu, şi-a cerut scuze.

http://www.rbc.ru

Putin a propus suspendarea călătoriilor în străinătate pentru bancherii care au datorii

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va dispune examinarea chestiunii privind restricţionarea plecărilor în străinătate pentru conducătorii cu băncilor ce prezintă semne de retragere a activelor. El a făcut această declaraţie în timpul întrevederii cu şeful Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, transmite MEDUZA.

O propunere corespunzătoare a făcut Nabiullina după ce i-a relatat lui Putin că bancherii care sunt implicaţi în furtul banilor, scot activele în exterior, iar pe urmă pleacă din Rusia.

https://meduza.io

MOLDOVA

Piaţa comună de medicamente a Bulgariei şi României îşi va începe activitate din anul 2017

Guvernele Bulgariei şi României sunt pe punctul să încheie munca asupra acordului privind crearea unei pieţe de medicamente comune, informează KOMSOMOLSKAIA PRAVA NA BALKANAH, cu referire la ministrul Sănătăţii din Bulgaria, Petr Moskov.

Acordul este deschis şi i se pot alătura şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

http://www.balkans.kp.ru

Camera de Comerţ din RM va organiza la Iaşi expoziţia „Fabricat în Moldova”

Camera de Comerţ din Republica Moldova va organiza la sfârşitul lunii noiembrie, la Iaşi, expoziţia „Fabricat în Moldova”.

Potrivit ITARTASS-SIB.RU, care citează NOI.MD, expoziţia urmăreşte scopul de a susţine antreprenoriatul şi de a promova imaginea Republicii Moldova peste hotare.

http://itartass-sib.ru

Moldova a ocupat cel de-al 11-lea loc în clasamentul mondial la nivelul de inteligenţă

Locuitorii din Moldova au un nivel ridicat de inteligenţă. Potrivit POINT.MD, despre acest fapt vorbesc rezultatele studiului efectuat de către psihologul britanic Richard Lynn şi politologul suedez Tatu Vanhanen.

IQ-ul mediu al cetăţenilor Republicii Moldova este de 96 de puncte şi acest lucru situează republica pe cel de-al 11-lea loc în clasamentul mondial. Cei mai deştepţi oameni locuiesc în Singapore şi Hong Kong. IQ-ul lor este, în medie, de 108 puncte.

https://point.md

UE va relua finanţarea Moldovei doar după semnarea acordului cu FMI

Comisia Europeană nu va desgheţa ajutorul financiar pentru Moldova până la semnarea oficială a acordului cu FMI. Potrivit NEWSMAKER, declaraţia a fost făcută de Pirkka Tapiola ca răspuns la întrebările participaniţilor la conferinţa consacrată celei de-a doua aniversări de la implementarea în Moldova a Tratatutlui privind zona aprofundată şi cuprinzătoare de liber schimb.

Tapiola a sublinat că acordul existent la nivel de experţi nu oferă dreptul de a relua finanţarea din partea UE.

http://newsmaker.md

Banca Rotschild poate elabora o strategie financiară pentru Guvernul RM

Primul ministru Pavel Filip a avut o întâlnire cu reprezentanţii băncii Rothschild, Ariel de Rothschild și Pierre Kaito, informeaăz POINT.MD. Ei şi-au exprimat disponibilitatea pentru colaborare şi soluţionarea problemelor din sectorul financiar al ţării şi pentru elaborarea unei strategii financiare pe termen lung pentru guvern.

https://point.md

Expreţii Rosselhoznadzor vor inspecta livezile din Moldova

Un grup de specialişti din cadrul Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară începe astăzi un tur de inspectare a pepinierelor de pomi fructiferi din Republica Moldova, informează POINT.MD, cu referie la MOLDPRES.

Specialiştii vor verifica starea puieţilor şi butaşilor, după care se va lua o hotărâre privind extinderea exportului de răsaduri în Rusia.

https://point.md

Liderul de la Tiraspol se află într-o vizită de lucru la Moscova

Preşedintele Transnistriei, Evgheni Şevciuk, se află într-o vizită de lucru în capitala Federaţiei Ruse. La Moscova şeful statului are planificate un şir de întrevederi în scopul examinării problemelor legate de situaţia social-economică din regiune, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA

http://novostipmr.com

Transnistria nu intenţionează să intre în componenţa Moldovei în niciun fel de condiţii

Transnistria a ales calea independenţei şi a intrării ulterioare în componenţa Federaţiei Ruse, de aceea nici nu poate fi vorba de orice alt scenariu. Potrivit NOI.MD, declaraţia a fost făcută de preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în cadrul unui interviu acordat unei publicaţii din Rusia

„Noi considerăm că aceasta este o minciună şi o asemenea variantă este, pentru noi, pur şi simplu inacceptabilă. Poporul şi-a ales calea şi o asemenea asociere ne va distruge republica”, a adăugat el.

http://www.noi.md