Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a efectuat, luni, mai multe percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din Ucraina Subcarpatică, precum şi la domiciliul lui László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), se arată într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

SBU a informat că „sunt verificate informații despre implicarea unui fond străin în activități care vizează încălcarea suveranității statului Ucrainei. În special, este studiată posibila ingerință în afacerile interne ale statului și subminarea securității statului Ucrainei prin falsa extindere a legislației Ungariei și a jurisdicției organelor sale de stat în anumite regiuni ale Ucrainei”.

Anchetatorii investighează și faptele privind asistența acordată unui stat străin de către anumite persoane publice ucrainene. Aceștia sunt bănuiți că susțin autoritățile de Ungaria în desfășurarea de activități subversive în detrimentul Ucrainei, inclusiv săvârșirea de acte cu semne de trădare de patrie.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au găsit o serie de materiale tipărite care promovează „Ungaria Mare” și crearea autonomiei etnice în Transcarpatia. De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice, mijloace de comunicare și alte materiale, pe care anchetatorii le vor investiga ca dovadă a activităților ilegale ale inculpaților.

„Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică consideră fără precedent în istoria uniunii această intervenţie dură în care militari înarmaţi ai serviciului de securitate au intrat în locuinţa lui László Brenzovics, preşedintele KMKSZ, în sediul central al KMKSZ din Ujgorod, în sediul Centrului de Dezvoltare Economică “Egán Ede” din Ucraina Subcarpatică, respectiv în sediul Fundaţiei Caritative pentru Învăţământul Universitar Maghiar din Ucraina Subcarpatică, în vederea unor percheziţii”, se arată în comunicatul organizaţiei”.