Mii de britanici s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a-și arăta nemulțumirea față de restricțiile impuse în al doilea val al pandemiei. Oamenii nu au purtat măști de protecție și nu au respectat distanțarea socială, scrie The Guardian, iar poliția a arestat 60 de manifestanți.

Protestatarii au mărșăluit prin centrul capitalei britanice, scandând „rușine pentru tine” și „libertate”. Circulația a fost blocată sâmbătă după-amiază. Poliția Metropolitană a declarat că ofițerii au făcut peste 60 de arestări până la ora 15:00.

„Acestea au fost pentru o serie de infracțiuni diferite, inclusiv încălcarea restricțiilor impuse din cauza noului coronavirus. Ne așteptăm ca acest număr să crească. Continuăm să îi îndemnăm pe oameni să plece acasă”, au transmis autoritățile, potrivit The Guardian, citat de libertatea.ro.

Cei mai mulți dintre manifestanți au strigat că se opun vaccinării, nu au purtat mască de protecție și nici nu au respectat distanțarea socială. Protestul a fost organizat în contextul în care în Regatul Unit a fost impusă, din nou, carantina parțială.

Marea Britanie este a șaptea cea mai afectată țară din lume de pandemie, conform Worldometers, după numărul de contaminări. Bilanțul total depășește, în UK, 1,6 milioane de cazuri de Covid-19. Din 5 noiembrie, în țară a fost impusă carantina parțială pentru o lună.

Premierul Boris Johnson a anunțat că magazinele esențiale și sălile de sport vor putea fi redeschise după terminarea perioadei de lockdown, respectiv în 2 decembrie. Tot atunci, spectatorii vor putea fi prezenți în tribune la unele evenimente sportive, iar nunțile și activitatea în lăcașurile de cult vor fi reluate. În Londra, protestele sunt interzise în prezent, în temeiul legislației anti-Covid, iar poliția a dat un comunicat prin care le cerea britanicilor care au anunțat că au de gând să iasă azi în stradă să rămână acasă.