Anchetatorii ruși au pornit un dosar privind crearea „Centrului administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia” la Moscova (recunoscută în Rusia ca organizație extremistă). Un număr de lideri ai mișcării religioase au fost reținuți, perchezițiile sunt în curs de desfășurare în regiuni, a declarat Iulia Ivanova, un purtător de cuvânt al Comitetului de Investigații din Moscova, transmite Interfax.

„Temeiurile pentru inițierea unui dosar penal au fost materialele privind organizarea la Moscova a activităților Centrului Administrativ al Martorilor lui Iehova din Rusia și a diviziunilor structurale ale acestuia, recunoscute prin decizia Curții Supreme a Federației Ruse ca organizații extremiste", a declarat Ivanova.

Un grup de lideri ai Martorilor lui Iehova au deschis mai multe subdiviziuni ale mișcării religioase ceea contravine deciziei Curții Supreme.

Adunările martorilor lui Iehova se desfășurau în unul dintre apartamentele din Moscova, a spus Ivanova. Adepții au studiat literatura religioasă și alte surse de informații care propagă învățăturile „Martorilor lui Iehova” și „au efectuat alte acțiuni caracteristice acestei asociații”, a adăugat ea.

De asemenea, potrivit ei, s-a stabilit că membrii mișcării au recrutat moscoviți și rezidenți din alte regiuni în rândul „Martorilor lui Iehova”.

„Anchetatorii, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, FSB, cu sprijinul Gărzii Naționale din Moscova efectuează percheziții în  peste 20 de regiuni ale țării. Au fost identificați și reținuți un număr de organizatori și participanți la mișcare", a spus Ivanova.