Înalta Curte a Islamabadului din capitala pakistaneză a emis luni un ordin, prin care a interzis celebrarea Ziua Îndrăgostiților în întreaga țară. Ordiunl a fost pus în aplicare imediat.

Ordinul interzice afișarea reclamelor pe suport electronic și de imprimare care fac referire la Ziua Îndrăgostiților, interzice vânzarea de mărfuri asociate și afirmă că ziua nu poate fi celebrată în "niciun spațiu public sau clădire guvernamentală."

Instanța a solicitat Autoritatea de Reglementare a Presei Electronice a Pakistanului (PEMRA) să monitorizeze aceste platforme și să comunice despre orice informație care arată că interdicția a fost compromisă.

Ordinul instanței a venit în urma unei cereri care a fost depusă de către un cetățean numit Abdul Waheed - care a susținut că promoțiile în curs de desfășurare de Ziua Îndrăgostiților au fost "împotriva învățăturilor Islamului și ar trebui interzise imediat."

Protestele împotriva zilei îndrăgostiților nu sunt complet neobișnuite. Grupuri religioase precum partidul politic islamic „Jamat e Islami”, au protestat de multe ori împotriva marcării Zilei Îndrăgostiților în țară și au organizat mitinguri anual, împotriva sărbătoririi, din 14 februarie.

În 2016, guvernul oraşului Peshawar, din provincia nordică Khyber Pakhtunkhua, a decis interzicerea sărbătorii. Preşedintele Pakistanului, Mamnoon Hussain, a cerut printr-un comunicat, în februarie 2016, ca poporul să nu sărbătorească Ziua Îndrăgostiţilor, deoarece aceasta nu face parte din ”tradiţia musulmană”.

Decizia Înaltei Curţi de la Islamabad a stârnit reacţii împărţite în social media. Deşi Ziua Îndrăgostiţilor nu se sărbătoreşte în întreaga ţară, în ultimii ani, mai multe firme au profitat de ocazie pentru a îşi promova produsele.

Mohammad Naveed, care deţine o florărie stradală, a povestit jurnaliştilor CNN că a investit până la 2.000 de dolari pentru a mări stocul de flori pentru ziua de 14 februarie. La începutul lunii februarie, comercianţii au început să vândă baloane în formă de inimă, iar preţul trandafirilor a crescut. Luni, în pieţele din Islamabad, florarii stăteau în mijlocul trandafirilor, buchetelor de narcise şi de iasomie, îngrjoraţi de intrarea în vigoare a ordinului. Câştigul zilnic mediu al unui florar este de 80 de dolari, iar suma creşte simţitor în preajma acestei sărbători.

”Dacă ne interzic să le vindem mâine, va fi pur şi simplu un dezastru. nu ne permitem aşa ceva”, a mai spus Naveed.

Sursa: News.ro