Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a declarat, în cadrul conferinţei internaţionale online „Preparign NATO and the Allies for the Future Challenges”, organizată în Sofia, Bulgaria, pe 27 octombrie, că technologiile emergente au un rol extraordinar în schimbarea mediului de securitate, iar conflictele curente sunt definite de big data, AI şi bytes în aceeaşi măsură în care sunt definite de gloanţe şi nave de război.

Mircea Geoană şi-a deschis discursul prin sublinierea impactului pandemiei COVID-19 asupra securităţii.

Pandemia afectează mediul de securitate. Principalul obiectiv al NATO în timpul pandemiei este să se asigure că această criză de sănătate nu devine o criză de securitate. Astfel, rămânem pregătiţi şi vigilenţi să răspundem oricărei ameninţări. Am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă pentru a ne ţine forţele în siguranţă, pentru a ne menţine pregătirea operaţională şi misiunile şi operaţiile militare, de la prezenţa noastră în regiunea Mării Negre, până la lupta împotriva teorismului în Irak şi Afganistan. În lupta împotriva COVID-19, aproape jumătate de milion de soldaţi aliaţi susţin răspunsul civil la nivel naţional. (...) În octombrie şi noiembrie, aliaţi NATO precum Albania, Muntenegru şi Macedonia de Nord vor primi ventilatoare şi aproape 1.5 milioane de euro din fondul de răspuns la pandemie al NATO”, a declarat Geoană.

De asemenea, Mircea Geoană a făcut referire la principalele ameninţări curente în materie de securitate: „Ne confruntăm cu multe provocări. Ne confruntăm cu un arc de instabilitate în Nordul Africii şi Orientul Mijlociu. (...) Instabilitatea în Balcanii de Vest continuă, unde vedem o confluenţă de ameninţări de la naţionalism, islamism, radicalism la interferenţa Rusiei. Rusia continuă să îşi dorească să-şi domine vecinii în regiunea Mării Negre şi de-a lungul Flancului de Est, intensificându-şi prezenţa militară la graniţele NATO şi desfăşurând exerciţii militare complexe precum recentul Caucaz 2020 (...). Vedem, de asemenea, conflicte în Nagorno-Karabakh, revoluţii politice în Kîrgâzstan şi protestele din Belarus, unde oamenilor li se refuză dreptul de a-şi alege viitorul”.

Mai mult decât atât, secretarul general adjunct al NATO a făcut referire la tehnologiile emergente, care schimbă mediul de securitate din zilele noastre: „Tehnologia a pus tot timpul în mişcare securitatea: de la gloanţe şi praf de puşcă la mitraliere şi, azi, rachete nucleare. Suntem martorii unei noi curse a tehnologiei, unde conflictele sunt definite în egală măsură de biţi, big data şi AI, precum şi de gloanţe şi nave de război”.

Monitorul Apărării