Observatorii internaţionali au elogiat luni transparenţa alegerilor locale care au avut loc cu o zi în urmă în Ucraina, criticând în acelaşi timp o "consultare" a alegătorilor organizată în apropiere de birourile de vot la iniţiativa preşedintelui ucrainean, relatează AFP.

După triumful electoral al preşedintelui Volodimir Zelenski şi al partidului său anul trecut, formaţiunea sa Slujitorul Poporului a înregistrat un regres la scrutinul de duminică, fiind devansată de rivalii săi în majoritatea marilor oraşe, potrivit exit-poll-urilor.

"Procesul de vot a fost calm în ansamblu, bine organizat şi transparent", a precizat într-un comunicat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), acuzând în acelaşi timp "lacunele rămase" în legislaţia electorală.

În schimb, OSCE a criticat o consultare a alegătorilor organizată în apropierea birourilor de vot la iniţiativa lui Volodimir Zelenski pentru a afla opinia lor despre cinci subiecte, printre care legalizarea canabisului în scop terapeutic, reducerea numărului de deputaţi sau crearea unei "zone de liber schimb" în estul ţării.

Organizat sub sloganul "Cinci întrebări din partea preşedintelui", acest sondaj "a părut să creeze un avantaj politic nepotrivit în ziua scrutinului şi a afectat separaţia între stat şi partid", potrivit OSCE.

Experţi şi opoziţia au denunţat deja această iniţiativă, anunţată de preşedintele ucrainean cu circa zece zile înainte de scrutin, ca pe o iniţiativă a lui Zelenski de a-şi mobiliza electoratul propriului partid, în scădere de popularitate.

Ucraina şi-a ales duminică primarii, consiliile municipale şi regionale pentru prima dată de la venirea la putere a lui Volodimir Zelenski. Numărarea buletinelor ar urma să dureze mai multe zile, după ce o nouă lege electorală a făcut ca procedura să fie foarte complicată.

Sursa: Agerpres.ro