Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut duminică, 25 octombrie, la „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I din București, o alocuțiune în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României. Acesta și-a exprimat recunoștința față de eroii-ostași căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și aduc un omagiu supraviețuitorilor, veteranii de război. Președintele român a remarcat faptul că Armata României, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne, pentru poporul român, același reper moral.

Totodată, acesta a subliniat că „România are astăzi o armată modernă şi bine pregătită, care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și implementarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene. Contribuția semnificativă la consolidarea stabilității regionale în Sud-Estul Europei face ca Armata României să fie un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu provocări multiple şi dinamice”.

În cadrul evenimentului Iohannis a conferit Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru întregirea Neamului” Ministerului Apărării Naționale.

Președintele român a mai accentuat și faptul că Armatei României a depus un efort național în combaterea pandemiei de COVID-19.

„Personalul de specialitate și cele mai adecvate mijloace de care Armata dispune au contribuit semnificativ la protejarea și salvarea vieților cetățenilor și la limitarea, pe cât posibil, a răspândirii acestei boli. Salut eforturile medicilor militari și devotamentul lor total încă de la primele semne ale apariției virusului în țara noastră. Totodată, apreciez implicarea personalului militar și civil din Armata României care a avut misiuni specifice în perioada instituirii stării de urgență și, ulterior, a declarării stării de alertă, o dovadă în plus a sprijinului consistent dat autorităților naționale în confruntarea cu actuala criză sanitară. Armata României este pregătită nu numai să apere populația și teritoriul împotriva oricărei agresiuni externe, dar și să sprijine autoritățile centrale și locale în situații de criză”, a menționat Iohannis, potrivit unui comunicat al Aministrației Prezidențiale a României

În același timp, cu prilejul Zilei Armatei României, Iohannis și-a exprimat aprecierea față de participarea neîntreruptă la misiuni și exerciții alături de partenerii din Alianța Nord-Atlantică și față de continuarea activităților de învățământ și de instruire, chiar și în această perioadă foarte dificilă.

„Acest lucru dovedește rigurozitatea și disciplina unei armate moderne și flexibile, conectată și adaptată la realitățile și provocările societății contemporane. Dragi militari, vă mulțumesc pentru sacrificiile și dedicarea de care dați dovadă şi vă urez succes în misiunile dumneavoastră. La Mulţi Ani Armatei României!”, a adăugat președintele României.