Preşedintele Armeniei, Armen Sarkisian, s-a deplasat miercuri la Bruxelles în încercarea de a obţine sprijin din partea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene (UE) în conflictul sângeros cu ţara vecină Azerbaidjan pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, informează dpa, citată de Agerpres

Armenia, fostă republică sovietică ce menţine în mod tradiţional relaţii militare apropiate cu Rusia, este angajată de mai multe săptămâni în lupte sângeroase cu altă fostă republică sovietică Azerbaidjan, susţinută de Turcia, ţară-membră a NATO.

Federaţia Rusă a părut să ezite în a susţine Armenia în conflictul din Nagorno-Karabah, în condiţiile în care Moscova încearcă să-şi menţină relaţiile puternice cu Azerbaidjan şi cu Turcia.

Sarkisian s-a deplasat la Bruxelles pentru întrevederi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu alţi oficiali de rang înalt.

Charles Michel a declarat că în timpul întrevederii sale cu preşedintele armean el a exprimat "preocuparea profundă a UE cu privire la luptele în curs, cu nişte costuri umanitare majore", potrivit unui comunicat postat pe Twitter. El a îndemnat la respectarea imediată a armistiţiului nou semnat, care a intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute.

Mai mult de 700 de oameni au fost ucişi în timpul luptelor ce au izbucnit luna trecută, în regiunea Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni creştini, şi-a autoproclamat în anii 1990 independenţa faţă de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. De atunci, Azerbaidjanul acuză Armenia că ocupă o parte din teritoriul său, iar ciocnirile armate au loc aici cu regularitate.

Franţa, putere din UE, a acuzat Azerbaidjanul că a iniţiat luptele, cele mai sângeroase dintre Armenia şi Azerbaidjan după mai mulţi ani.

Rusia este legată printr-un pact să sprijine Armenia în cazul unui atac asupra teritoriului armean. Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat că actualele lupte din Nagorno-Karabah nu obligă Rusia să se implice în conflict.