O dispută internă a avut loc zilele trecute între miniştrii Apărării şi de Finanţe din Federaţia Rusă, relatează Tass. Ministerul rus de Finanţe a propus reducerea efectivelor armatei ruse cu 10 procente, inclusiv prin tăierea posturilor libere şi transferarea unor poziţii precum medici sau logisticieni către alte ministere, dar şi schimbarea legislaţiei privind pensiile militare şi reducerea normelor pentru hrană, pentru a direcţiona veniturile economisite către alte domenii, inclusiv lupta cu răspândirea pandemiei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a opus acestei iniţiative şi a declarat că efectivele armatei au fost stabilite de comandantul suprem, luând în considerare toată gama de misiuni.

Ministerul Apărării a reacţionat cu o scrisoare către Consiliul de Securitate, unde califică ca inacceptabile propunerile Finanţelor şi explică argumentele pentru a nu se micşora numărul de militari şi a nu se umbla la pensiile militare.

„Propunerile Ministerului de Finanţe ca pensiile militare să nu depăşească 80% din ultimele venituri ale militarilor, arată lipsa înţelegerii legislaţiei şi a procedurilor care definesc pensiile militare,” se mai arată în documentul respectiv, citat de monitorulapararii.ro

Pensiile militare depind de vechimea în serviciu a militarilor şi se încadrează între 50% din soldă pentru 20 de ani vechime şi 85% din soldă pentru cel puţin 32 de ani de serviciu, se mai arată în scrisoarea Ministerului Apărării.

Ministerul rus al Apărării a mai subliniat că propunerile Ministerului de Finanţe nu aduc economii la buget, doar vor degrada starea armatei şi veniturile militarilor activi şi în rezervă.