Președintele SUA, Donald Trump, i-a adresat o scrisoare președintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în care și-a exprimat susținerea pentru integritatea Ucrainei și a folosit un limbaj asemănător cu cel al predecesorului său, Barack Obama, lucru ce ar putea fi bine primit la Kiev și în rândul aliaților europeni, relatează vineri agenția Reuters.

'Sprijinul dumneavoastră pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și eforturile dumneavoastră de a vă diversifica sursele de aprovizionare cu energie merg în direcția obiectivelor noastre comune pentru consolidarea securității europene și regionale', se arată în scrisoarea postată pe website-ul ambasadei SUA la Vilnius, transmite Agerpres

Referirea la diversificarea surselor de energie este aparent o aluzie la scăderea dependenței Lituaniei față de gazele rusești. Un prim pas în acest sens a fost făcut în anul 2014 odată cu inaugurarea în această țară, cu sprijinul SUA, a unui terminal de gaze naturale lichefiate, folosit și de celelalte două state baltice, Estonia și Letonia.

De asemenea, Donald Trump își manifestă în această scrisoare aprecierea față de angajamentul Lituaniei de a-și crește bugetul apărării până la 2 % din PIB, conform recomandării NATO. În declarații anterioare, Trump a insistat ca aliații din NATO să contribuie financiar mai mult la propria lor securitate și chiar a condiționat de această contribuție angajarea SUA în apărarea lor în eventualitatea unei agresiuni.

'Lituania este un aliat valoros al NATO care oferă un exemplu prin angajamentul față de apărarea comună, evidențiat prin creșterea cheltuielilor de apărare pentru a îndeplini criteriile convenite în cadrul NATO', menționează Donald Trump.

Acest mesaj transmis Lituaniei poate fi considerat încurajator pentru statele din flancul estic al NATO, care se tem de Rusia și de posibilitatea ca Trump să fie mai conciliant cu Moscova, mai ales că luna trecută el a caracterizat NATO drept o organizație 'învechită'.