Două avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Forţelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF) de la Operaţiunea REASSURANCE’s Air Task Force România au interceptat un flanc SU-27 rus care opera în apropierea spaţiului aerian românesc peste Marea Neagră pe 23 septembrie 2020, a anunţat vineri Departamentul Apărării Naţionale de la Ottawa într-un mesaj pe Twitter.

“Două avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Forţei Aeriene Regale Canadiene (RCAF) de la Forţa Operativă Aeriană a Operaţiunii REASSURANCE România au interceptat un flanc Su-27 rus care operează în apropierea spaţiului aerian românesc peste Marea Neagră la 23 septembrie 2020”, se menţionează în comunicatul citat de Twitter.

Această interceptare a fost prima pentru grupul de lucru aerian canadian care şi-a început misiunea la începutul acestei luni în urma unei ceremonii de certificare NATO pe 3 septembrie 2020.

Aeronavele canadiene sunt trimise în România ca parte a Operaţiunii REASSURANCE, contribuţia Canadei la măsurile de asigurare şi descurajare ale NATO în Europa Centrală şi de Est. Air Task Force – România este componenta aeriană a misiunii şi face parte din misiunea îmbunătăţită a NATO de poliţie aeriană (eAP).

Detaşamentul canadian aflat în România este format din aproximativ 145 de piloţi şi membrii ai personalului tehnic, cu şase aeronave CF-188 Hornet.

Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018 şi 2019. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Sursa: monitorulapărării.ro