Economistul bielorus, Iaroslav Romanciuk, consideră că uniunea Rusia-Belarus este un fake politic deoarece într-o uniune, fiecare nu poate fi pe valul său, cu politicile sale de reglementare. Totodată Uniunea Eurasiatică este putredă, a spus acesta într-un interviu pentru TVR Moldova.

Iaroslav Romanciuk este preşedintele Centrului de Cercetare Strategică Mizes din Minsk. 

Potrivit expertului, Putin şi Lukaşenko s-au certat în 2019 din cauza faptului că uniunea Rusia-Belarus există doar pe hârtie. „Putin a decis să-i amintească lui Lukaşenko de un Acord cu nişte prevederi concrete în ceea ce priveşte funcţionarea acestei Uniuni, Lukaşenko a fost împotrivă. Aşa că pe hârtie, este uniune, dar, de fapt, sunt ţări diferite unite de nişte acorduri între state şi guverne. În ceea ce priveşte Uniunea Euroasiatică, vorbim despre o uniune putredă. Aceasta deoarece, din ideea de circulaţie liberă a bunurilor, mărfurilor, banilor, serviciilor şi forţelor de muncă, a rămas doar ideea de produse petroliere ieftine. Aceasta este ceea ce nouă ne trebuie de la Rusia. În această ecuaţie putem vorbi despre războaie şi conflicte ale lobby-iştilor, fie din partea rusă sau belorusă. De aceea sistemul lucrează într-o măsură oarecare, dar o anumită influenţă asupra economiei nu este. Dacă e să privim cota parte a Belarusului în importul Rusiei, atunci ultimii 25 de ani se estimează la 5% din importul rusesc. Astfel că totul este la nivel declarativ”, a declarat Romanciuk.

Totodată, economistul se întreabă de ce a fost conflict între Kremlin şi Lukaşenko? Răspunsul este că Uniunea Euroasiatică îi era benefica liderului de la Minsk atât timp cât putea să se folosească de anumite resurse energetice, scheme din Rusia, putea vinde mărfurii la un procent convenabil Belarusului.

„Dar în Rusia au ridicat capul concurenţii, de aici şi conflictul în jurul celor 31 de foi de parcurs pentru integrare.  Singurul lucru care îl opreşte pe Putin este legimitatea lui Lukaşenko, ce este pusă la îndolală şi faptul că beloruşii sunt împotriva unirii cu Rusia. Doar 3% susţin această idee. Chiar şi ultimele sondaje arată că şi ruşii se declară împotriva unei potenţiale uniri cu Belarus. Oligarhii şi conducătorii ruşi, beneficiari ai modelului belarus, demult s-au internaţionalizat. Ei au creat structuri mari, care lucrează utilizând diferite forme de regimuri beloruse sau ruse. Aceasta este realitatea. Ce declară politicienii pentru presă este mai curând un tertip pentru a schimba spectrul problemelor cele mai importante. Acum se face o încercare de legalizare a regimului Lukaşenko, dar până acum este fără  succes”, a adăugat expertul bielorus.