Generalul Paul Nakasone, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate, a declarat, miercuri, că operaţiile de influenţare, realizate de actori străini, reprezintă cel mai mare pericol şi factor disturbator pentru comunitatea americană de informaţii.

El a mai spus că operaţiile de influenţare vor preocupa mediul operaţional al serviciilor de informaţii pentru anii viitori.

Generalul american a vorbit la Summitul Securităţii Naţionale şi Inteligenţei Virtuale, unde a adăugat că plantarea de informaţii false şi distribuirea dezinformării sunt moduri atractive pentru adversarii Americii, deoarece sunt ieftine şi seamănă discordie, fără a folosi mijloacele clasice ale războiului.

El a mai precizat că specialiştii în dezinformare au transformat ştirile false în arme şi teoriile conspiraţionale au deja efect asupra vieţii americanilor, deoarece utilizatorii reţelelor sociale distribuie ştirile senzaţionale.

„Am văzut acest lucru în procesul nostru democratic. Îl vom vedea curând în procesul diplomatic şi în cel al ducerii luptei,” a precizat Nakasone.

Generalul Paul Nakasone a mai detaliat că instituţiile americane au luat măsuri împotriva unui agent rus, de naţionalitate ucraineană, Andriy Derkach, care a interferat cu alegerile prezidenţiale americane din 2020, participând într-o campanie de influenţă sub acoperire prin care discredita anumiţi lideri americani.

Paul Nakasone a amintit şi de guvernul chinez care foloseşte tactici similare, combinate cu cele de hacking, pentru a-şi atinge obiectivele.

Monitorul Apărării