Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat acordurile semnate marți la Casa Albă, în prezența președintelui SUA, de către Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrein în privința normalizării relațiilor dintre cele trei țări.

„Suntem martorii unor momente istorice către pacea și stabilitatea din Orientul Mijlociu”, a scris Aurescu pe contul său de Twitter, transmite caleaeuropeana.ro.

Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein au semnat marţi acorduri de normalizare a relaţiilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump.

Premierul israelian a semnat la Casa Albă acorduri bilaterale cu ministrul de externe al EAU, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahrein, Abdel Latif al-Zayani. Acordurile au fost semnate în triplu exemplar, în arabă, engleză şi ebraică.

Cei trei responsabili şi preşedintele americani au semnat, de asemenea, o declaraţie comună.

Ceremonia de la Casa Albă reprezintă prima astfel de normalizare a relaţiilor între state arabe majore şi Israel în peste un sfert de secol.

Emiratele Arabe Unite și Bahrein au devenit a treia, respectiv a patra, ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.