Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, marţi, 15 septembrie, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, cu care a vorbit, printre altele, despre Iniţiativa celor Trei Mări şi despre cazul lui Aleksei Navalnîi, informează un comunicat al MAE, transmis AGERPRES.

În ceea ce priveşte Iniţiativa celor Trei Mări, oficialii au avut în vedere "rolul acestei platforme de consolidare a Parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului", arată MAE.

Ministrul Aurescu a prezentat cooperarea aprofundată dintre România şi Polonia în cadrul Iniţiativei celei Trei Mări, astfel cum a reieşit şi din discuţiile recente purtate cu omologul său de la Varşovia, Zbigniew Rau, cu accent pe interesul şi angajamentul comun româno-polonez pentru implementarea proiectelor prioritare de interconectare, în special proiectele Rail2Sea (modernizarea şi dezvoltarea coridorului feroviar dintre portul Gdansk din Polonia şi Portul Constanţa) şi proiectul rutier Via Carpathia. Totodată, Aurescu a punctat faptul că Iniţiativa trebuie să continue să livreze rezultate concrete şi să îşi păstreze orientarea strategică.

Potrivit MAE, ambasadorul SUA a exprimat, la rândul său, susţinerea pentru realizarea proiectelor de interconectare strategică pe axa nord-sud din cadrul Iniţiativei, inclusiv Rail2Sea şi Via Carpathia.

Bogdan Aurescu a evidenţiat, totodată, principalele concluzii ale vizitei oficiale efectuate pe 2 şi 3 septembrie în Israel şi Palestina, în special cu privire la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

El a transmis ambasadorului SUA faptul că România apreciază rolul Statelor Unite în procesul de normalizare a relaţiilor din regiune, cu referire la recentele evoluţii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite şi, respectiv, Bahrain. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că astfel de iniţiative contribuie la îmbunătăţirea climatului de securitate şi încredere din regiune, ţara noastră încurajând astfel de progrese.

Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state. Potrivit ministrului, România va continua să susţină, în mod concret, aşa cum a indicat în discuţiile avute în cadrul vizitei, atât la Ierusalim şi Tel Aviv, cât şi la Ramallah, angajarea celor două părţi într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părţi pentru identificarea unei soluţii durabile.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis aprecierea SUA pentru eforturile României în ceea ce priveşte susţinerea Procesului de Pace, ca stat care are în mod tradiţional o abordare echilibrată şi o relaţie bună cu ambele părţi implicate în conflict, se arată în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Adrian Zuckerman au mai realizat un schimb de evaluări şi poziţionări cu privire la cazul Alexei Navalnîi, evoluţiile privind negocierea noului acord START, situaţia din Mediterana de Est şi Belarus. Ambasadorul SUA a transmis apreciere pentru poziţia constantă a Guvernului României de susţinere a procesului democratic şi a societăţii civile din Belarus, indică MAE.