Guvernul României a adoptat astăzi, 14 septembrie, proiectul de hotărâre care prelungeşte starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie, pentru 30 de zile.

„Astăzi a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Prin hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată au fost mai multe propuneri care se referă la 3 aspecte şi anume: campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. (..) Deci se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordinul  ministrului Sănătății și a ministerelor de resort, care sunt ordine comune”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la finalul şedinţei de luni a Guvernului.

Totodată, s-a anunțat că manifestațiile vor fi permise cu participarea a cel mult 100 de persoane, în aer liber, care vor trebui să respecte distanțarea fizică și să poarte masca.

„S-a votat prin hotărârea 45 din 2020 propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei electorale şi în ziua votului. Aici subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale, dar şi demonstraţii, în limita de 100 de persoane maximum şi respectând măsurile stabilite de igienă. Iar la secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască şi distanţare, s-a adăugat şi obligativitatea alegătorilor, la intrarea şi la ieşirea din secţiile de vot, de a dezinfecta mâinile în secţia respectivă”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

Prim-ministrul a adăugat că a avut o solicitare din partea HORECA privind organizarea de traininguri sau workshopuri.

„Aici am avut o solicitare din partea HORECA. Aici după părerea mea este acoperit. Adică şi ei organizează evenimente – traininguri, spectacole în hoteluri şi să li se aplice şi lor aceleaşi reguli ca la teatre şi cinematografe, adică să poată să organizeze evenimente”, a subliniat Orban, potrivit News.ro.

La rândul său, Raed Arafat a explicată că, în cazul în care „se organizează un seminar sau un workshop există reguli şi pot să organizeze acest lucru în aceleaşi condiţii”.