Prezența ambasadorului român în Belarus, Viorel Moșanu, în locuința de la Minsk a legendarei scriitoare și disidente bieloruse Svetlana Alexievici, despre care erau informații credibile că ar urma să fie reținută de forțele fidele despotului Aleksandr Lukașenko, reprezintă un gest istoric extraordinar al diplomației române, cu o puternică încărcătură simbolică de curaj, solidaritate și respingere a ororilor regimurilor dictatoriale, scrie podul.ro.

Dar cine este Viorel Moșanu ale cărui fotografii alături de Svetlana Alexievici, 72 de ani, au făcut înconjurul presei și al rețelelor de socializare?

Viorel Moşanu s-a născut la 1 decembrie 1965 la Chişinău, R. Moldova, și este fiul primului președinte al Parlamentului R. Moldova, istoricul și politicianul basarabean, Alexandru Moșanu. Oficialul este diplomat de carieră.

El este primul ambasador român post-1989 în Belarus, unde, până în 2015, reprezentarea a fost doar la nivel de însărcinat cu afaceri.

Moșanu a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă în mai 2015, când la guvernare se afla executivul condus de Victor Ponta, iar ministru de Externe era tot Bogdan Aurescu (17 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015).

În perioada 1992-1992 a fost vice-consul la Consulatul General al URSS la Iaşi, iar între 1992 şi 1994 a fost secretar la Ambasada R. Moldova la Bucureşti.

A mai activat la ambasadele României din Kuala Lumpur şi Tokyo, iar până la trimiterea în Belarus a fost ministru-consilier la Ambasada României din Ucraina. Vorbeşte engleza, franceza, rusa şi sârbo-croata.

Cu ocazia audierilor din comisiile parlamentare reunite, Viorel Moşanu sublinia, în 2015, faptul că importanţa R. Belarus pentru asigurarea unui cadru de stabilitate şi securitate regională a crescut în ultima perioadă, iar "criza ucraineană şi recrudescenţa politicii agresive a Federaţiei Ruse a creat la nivelul conducerii de la Minsk o vie preocupare pentru asigurarea independenţei şi suveranităţii ţării”.

"Pe acest fond, regimul de la Minsk a transmis în ultima perioadă mai multe semnale de deschidere către Occident, au fost eliberaţi unii deţinuţi politici, s-a intensificat cooperarea sectorială cu UE", spunea pe atunci Moşanu, subliniind faptul că Belarus are o poziţie "moderat-critică" faţă de politică agresivă a Rusiei faţă de Ucraina şi s-a implicat activ în facilitarea procesului de reglementare politică a crizei din Donbass.

Detalii: FOTO // Ambasadorul României și ai altor state în Belarus au mers acasă la o opozantă, pentru a împiedica arestarea ei

„Vizita” curajoasă a lui Moșanu acasă la Svetlana Alexievici în momente dificile pentru aceasta și cu riscul tensionării relațiilor diplomatice româno-bieloruse, alături de ambasadorii din Cehia, Slovacia, Suedia, Lituania și Austria, a avut loc după ce ambasadorul lituanian Andrius Pulokas a alertat opinia publică internațională precizând că „persoane necunoscute au sunat la uşa apartamentului ei, probabil securitatea sau reprezentanţi ai poliţiei. Am decis că este ameninţată cu detenţia, având în vedere că Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de Coordonare care nu a fost reţinut sau nu a părăsit Belarusul”.

Firește, deplasarea lui Viorel Moșanu a fost încurajată și pusă la punct de la București, de șeful acestuia, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cei doi aflându-se într-o mai veche relație de colaborare.

„Conform instrucţiunilor, ambasadorul României în Belarus, împreună cu alţi colegi din UE, a vizitat-o astăzi pe laureata Nobel Svetlana Alexievici la reşedinţa ei. Ea a vorbit în sprijinul democraţiei pentru un viitor mai buni al bieloruşilor. Cerem autorităţilor din belarus să înceteze să o hărţuiască”, a scris pe Twitter ministrul Bogdan Aurescu, mai scrie sursa citată.