Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a sosit, duminică seară, cu un elicopter la reşedinţa sa din Minsk, lângă care a avut loc un protest. Într-un videoclip postat pe un canal Telegram de către serviciul de presă al lui Lukaşenko, preşedintele apare purtând o vestă antiglonţ şi cu o puşcă de asalt Kalaşnikov.

Videoclipul îl prezintă pe Lukaşenko purtând o vestă rezistentă la gloanţe şi ţinând o armă Kalaşnikov, coborând din elicopter şi mergând spre reşedinţa sa, Palatul Independenţei.

Preşedintele a fost întâmpinat de paznicii corpului armat, pe care i-a întrebat: "Nu mai e nimeni acolo, nu?"   „Preşedintele poartă o vestă antiglonţ şi ţine în mâini o armă automată", se arată în mesajul care însoţeşte imaginile. Lukaşenko pare să aibă în mână o armă cu pat rabatabil, dar fără încărcător.  

La începutul zilei, protestatarii care s-au organizat masiv s-au apropiat la circa doi kilometri de reşedinţa lui Lukaşenko scandând „Pleacă!”.

Au fost opriţi de poliţia anti-revolte şi au pornit înapoi în centrul oraşului ceva timp mai târziu.

Mass-media şi conturile aplicaţiei Telegram apropiate de opoziţie au indicat mai mult de 100.000 de protestatari în capitala belarusă pentru a doua duminică consecutiv.   

La rândul său, Aleksandr Lukaşenko i-a ameninţat cu represalii pe protestatari, dar şi pe greviştii din uzine care se alătură mişcării de contestare.   Supranumit „ultimul dictator al Europei”, Lukaşenko se află la putere de 26 de ani. El susţine că a câştigat ultimul scrutin prezidenţial cu peste 80% din voturi.  

sursa: adevărul.ro