Slovacia a anunţat, luni, expulzarea a trei diplomaţi ai Ambasadei Rusiei din Bratislava, motivând un abuz cu vize slovace, dar în media au apărut informaţii că cei trei au legătură cu uciderea, anul trecut, în Berlin, a unui rebel cecen, cu cetăţenie georgiană.

„Conform unor informaţii de la serviciile de informaţii slovace, activităţile lor erau în contradicţie cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice. A fost un abuz cu viza dată de Consulatul slovac din St. Petersburg, care are legătură cu o crimă de pe teritoriul unui alt stat membru NATO şi UE,” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac de Externe, transmite Monitorul Apărării cu referire la Reuters.

Oficialul nu a prezentat detalii suplimentare, dar justificarea expulzării a dus la conexiunea cu crima unui fost rebel cecen, cu cetăţenie georgiană, în berlin, vara trecută.

Media slovacă, dar şi site-ul de investigaţii bellingcat.com, au scris de faptul că o persoană suspectată că a fost implicată în crimă, dar nu criminalul, a călătorit în Europa cu o viză slovacă.

Ministrul slovac de externe, Ivan Korcok, a cerut, luna trecută, o dovadă a emiterii vizei de către consulatul din St. Petersburg.

Procurorii germani au acuzat Rusia, în iunie, de implicare în uciderea cetăţeanului georgian şi au arestat o persoană de naţionalitate rusă.

Germania a şi expulzat doi membri ai Ambasadei Rusiei la Berlin.

Rusia a negat orice implicare în acel act criminal şi a anunţat că va reacţiona la decizia slovacă cu aceeaşi măsură.