Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a mărturisit că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale de luni a fost una „foarte dificilă” și că s-a temut pentru siguranța copiilor ei, relatează Digi24.ro

ACTUALIZARE. Svetlana Tihanovska ar fi fost reținută timp de 7 ore de milițiile „siloviki” pro-Lukashenko din Belarus înainte de a fi escortată la granița cu Lituania. Fosta contracandidată împotriva lui Lukashenko ar fi fost obligată să citească un mesaj de pe o hârtie, în care își recunoaște înfrângerea și îi îndeamnă pe cetățeni să renunțe la proteste.

Opoziția belarusă spune că Tihanovskaia a fost amenințată să înregistreze acest mesaj și că locul din care a fost el făcut pare să fie biroul președintelui comisiei electorale din Belarus. Ulterior, când a ajuns în Lituania, Tihanvoskaia a înregistrat mesajul în care mărturisește că a fugit pentru a își proteja copiii. Nu este încă clar dacă familia Svetlanei Tihanovskaia este încă în Belarus.

Tihanovskaia spune că a luat această decizie pentru a își proteja copiii și a adăugat că „nicio viață nu merită pierdută pentru ceea ce se petrece în țară”. Într-un clip video emoționat adresat susținătorilor ei, în limba rusă, Tihanovskaia spune că și-a supraestimat propria forță.

„Am crezut că această campanie mi-a dat atât de multă putere încât să pot să mă confrunt cu orice. Până la urmă se pare că sunt aceeași femeie slabă de până acum”, a spus Tihanovskaia.

Ea a spus că decizia de a fugi a luat-o de singură și că nu a fost influențată de nimeni, deși mulți oameni o vor „urî și condamna” pentru ea. „Nu ieșiți în stradă”, a îndemnat Tihanovskaia. 

„Copiii sunt cei mai importanți în viețile noastre”, a adăugat Tihanovskaia, despre care ministrul de Externe lituanian a anunțat în această dimineață că se află „în siguranță, în Lituania”.

Devenită peste noapte lidera opoziției de la Minsk împotriva lui Aleksandr Lukashenko, Tihanovskaia a intrat în cursa presidențială după ce soțul ei a fost arestat. Proteste au izbucnit în toată țara după ce președintele în funcție a câștigat din nou cu 80%, în cadrul unor alegeri considerate de observatorii internaționali ca fiind fraudate masiv. Forțele de ordine au reprimat violente manifestațiile, iar autoritățile au decis să blocheze accesul la internet pentru ca protestatarii să nu poată comunica între ei. 

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, susţine că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei şi Cehiei. După demonstraţia desfăşurată duminică seară, peste 3.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile violente de reprimare a manifestațiilor din Belarus.