Alegerile prezidențiale din Belarus, în care eternul președinte Aleksandr Lukașenko se confruntă cu neașteptata opoziție a Svetlanei Tihanovskaia, au loc duminică sub presiunea regimului care a arestat deja câțiva membri ai opoziției. Liderul autoritar al țării a transmis că totul va rămâne ”sub control”, într-un moment în care unii comentatori așteaptă manifestații antiguvernamentale ample după scrutin.

Candidata opoziției la alegerile prezidențiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a ieșit din ascunzătoare duminică și s-a prezentat la secția de vot, însoțită de un mare număr de prieteni și apropiați, care aveau rolul de a o proteja. ”Vreau ca alegerile să fie libere, pentru că autoritățile nu au de ce să se teamă”, a spus candidata, potrivit Themoscowtimes.com, scrie libertatea.ro

Tihanovskaia a fost nevoită să își părăsească apartamentul, cu o zi înainte de vot, după ce mai mulți membri ai echipei sale de campanie, inclusiv șefa echipei, Maria Moroz, au fost arestați.

Maria Moroz a fost arestată sâmbătă, a declarat pentru AFP Anna Krasulina, purtătoarea de cuvânt a Svetlanei Tihanovskaia. Moroz „probabil nu va fi eliberată până luni”, adică după vot, a spus Krasulina, adăugând că motivul arestării nu este cunoscut, potrivit Agerpres. Joi, Moroz a fost arestată după o vizită la ambasada Lituaniei, fiind eliberată în cursul aceleaşi zile.

Sâmbătă seara a mai fost arestată o aliată importantă a Svetlanei Tihanovskaia, eliberată ulterior. Este vorba de Maria Kolesnikova, anterior şefa de campanie a lui Viktor Babariko, un fost bancher care intenţiona să candideze la funcţia de şef al statului, dar care a fost arestat.

Militari pe străzi, acces îngreunat la Internet

Măsurile de securitate au fost întărite duminică la Minsk, semnalându-se totodată dificultăţi în accesul la internet, îndeosebi la reţele sociale, mesagerii şi site-uri de informaţii apropiate opoziţiei, notează Agerpres. La diferite puncte de intrare în capitală, au fost amplasate puncte de control ale poliţiei şi circulaţia a fost limitată pe un singur sens, potrivit AFP, care citează mai mulţi martori. Vehicule blindate de transport au fost desfăşurate la aceste puncte de acces, precum şi militari înarmaţi, conform aceloraşi surse. În centrul Minskului, au fost instalate bariere metalice în jurul mai multor clădiri administrative unde staţionarea era interzisă. Şi numărul patrulelor de poliţie a fost sporit.

Lukașenko, combativ

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a promis duminică, după ce a votat, să nu piardă controlul asupra situaţiei în timpul alegerilor prezidenţiale.

„Nimeni nu va permite o pierdere a controlului. Totul va rămâne sub control, vă garantez (…) Nu trebuie să aveţi nicio îndoială”, le-a spus Lukaşenko jurnaliştilor, potrivit imaginilor difuzate de postul public Belarus 1.

O opoziție neașteptată Din primăvară, în urma unei mobilizări neaşteptate a populaţiei în favoarea opoziţiei, autorităţile din Belarus au intensificat operaţiunile îndreptate împotriva adversarilor preşedintelui Lukaşenko. Doi potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale au fost închişi, ceea ce a determinat-o pe soţia unuia dintre aceştia, Svetlana Tihanovskaia, să preia conducerea curentului de opoziţie. Aceasta a reuşit să strângă mulţimi de o amploare fără precedent la mitingurile sale.

Preşedintele Lukaşenko a denunţat un complot al adversarilor săi, susţinut de mercenarii ruşi, care ar viza destabilizarea ţării şi preluarea puterii. El acuză, de asemenea, Occidentul, şi în special SUA, de complot împotriva sa.

Într-un interviu acordat vineri AFP, candidata opoziţiei a salutat „trezirea” poporului după mai bine de un sfert de secol sub regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara cu o mână de fier şi este adesea numit ultimul dictator al Europei.

În acelaşi timp, Tihanovskaia a declarat că nu trebuie să îşi facă nimeni iluzii cu privire la rezultatul scrutinului, deoarece „fraude neruşinate” au fost deja comise de la începerea votului anticipat, cu atât mai mult cu cât numărul observatorilor independenţi a fost redus la minimum.