La patru zile de la catastrofa din Beirut, șocul tragediei s-a transformat în furie. Mii de libanezi au ieșit sâmbătă în stradă și au cerut demisia politicienilor de la putere. La un moment dat, protestele au degenerat și manifestanții s-au luat la bătaie cu polițiștii, apoi au atacat clădiri guvernamentale. Pe una dintre ele au vrut să o transforme în „sediul Revoluției”. Evenimentele au degenerat, pe măsură ce s-a lăsat seara. Un polițist a murit și peste 200 de manifestanți au fost răniți. Între timp, în Parlament, mai mulți deputați au dat semnalul pe care îl cer și oamenii în stradă: și-au dat demisiile și au îndemnat la construirea unui „nou Liban”.

Sunt cel puțin 238 de răniți în capitala Libanului, potrivit celui mai recent bilanț. Un polițist a murit, transmite digi24.ro

Ambasada SUA în Liban a postat sâmbătă seara pe Twitter un mesaj în sprijinul protestelor antiguvernamentale ce zguduie capitala Beirut, încurajând demonstrațiile pașnice, dar subliniind că „poporul libanez a suferit prea mult şi merită să aibă lideri care îl ascultă”.

Mai multe clădiri guvernamentale au fost devastate. Mii de oameni sunt pe străzi îndemnând la „Revoluție” și cerând „Răzbunare”.

Ministerul de Externe, Ministerul Mediului și Ministerul Economiei au fost ocupate de manifestanți furioși. 

Și sediul Asociației Bancare, pe care protestatarii o învinuiesc pentru criza economică a țării, a fost ocupat de manifestanți și incendiat.

Premierul Hassan Diab s-a arătat dispus să declanșeze alegeri anticipate. Şeful guvernului a declarat într-un discurs televizat că doar „alegerile anticipate pot permite ieşirea din criza structurală”. Diab propune să mai stea în funcție două luni, timp în care forţele politice ar urma să ajungă la un acord cu privire la acest subiect. Anunţul său survine în contextul în care mii de libanezi au ieşit în stradă sâmbătă la Beirut, cerând „răzbunare” şi „căderea regimului”.

În clădirea Ministerului de Externe protestatarii au dat foc cel puțin unui birou guvernamental, aruncând documente pe fereastră.  Poliția a recurs la gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre și petarde în forțele de ordine. Unele zone din centrul capitalei erau cuprinse de incendii, iar protestatarii care au ocupat clădirea guvernamentală au declarat-o „sediul revoluției”.

Manifestanţii au scris pe foi numele unora dintre cele peste 150 de persoane ucise de explozia de marţi şi au instalat ghilotine de lemn în Piaţa Martirilor din capitală. Aici s-ar fi adunat, conform CNN, zeci de mii de manifestanți.

De asemenea, au ars sau au „spânzurat” un portret al președintelui Michel Aoun, acuzat că este de vină pentru criza politică și economică.