Întoarcerea elevilor pe băncile școlii ar putea fi de scurtă durată, avertizează un specialist în medicina de urgență din SUA, citat de Business Insider. Măsurile de prevenție, oricât de multe și de bine implementate, s-ar putea să nu fie suficiente pentru a ține în frâu răspândirea noului coronavirus și, în același timp, a gripei sezoniere.

Matt Lambert, specialist în medicina de urgență, fost purtător de cuvânt al New York City Health and Hospitals și unul dintre consilierii pe sănătate publică al autorităților din metropola americană, a avertizat că e foarte posibil ca școlile care se vor deschide în septembrie să se închidă din nou după numai o lună, în octombrie. Lambert a explicat că nu este sub nicio formă împotriva retrimiterii copiilor la școală, însă există mai mulți factori care pot duce la o nouă întrerupere a cursurilor.

„Trebuie încercat, desigur, cu toate măsurile de prevenție luate – măști, dezinfectant, igienă strictă, distanțare, cursuri prin rotație. Însă nu trebuie să ne mințim că nu vor fi cazuri de COVID, virusul se răspândește indiferent cât ne păzim noi”, spune Matt Lambert.

„Studiile inițiale, derulate în prima perioadă a pandemiei, care susțineau că adolescenții și copiii nu răspândesc virusul la fel ca adulții au fost contrazise de unele recente, care arată că rata infectării, cel puțin la adolescenți, este identică aceleia înregistrate în cazul adulților. Așadar, și școlile pot deveni focare”, a adăugat Lambert.

Cu autoritățile școlare și sanitare în alertă, unitățile de învățământ ar putea fi închise și din cauza unor alarme false, spune Lambert.

Începerea școlii coincide cu debutul unui nou sezon gripal. Iar gripa sezonieră “împarte” unele simptome cu COVID-19.

„Vor fi cazuri de elevi cu febră, cu probleme de respirație, care vor tuși. Cum faci diferența între COVID-19 și gripa sezonieră, până la efectuarea testului? N-ai cum. Va fi o provocare pentru conducerile școlilor să ia decizia corectă într-o astfel de situație. Cel mai probabil, se va opta pentru închidere. E mai sigur așa”, menționează Lambert. 

Specialistul e convins că pandemia va împiedica noul an școlar să se desfășoare normal – “răspândirea nolui coronavirus în comunitățile de elevi este inevitabilă” -, însă cea mai mare temere a sa nu este că se vor infecta copii și adolescenți, care, este dovedit, fac forme ușoare ale bolii ori sunt chiar asimptomatici, ci faptul că ei le pot da virusul adulților vulnerabili din jurul lor: părinți, bunici ori profesori mai în vârstă și/sau suferind de boli cronice.

Amintim că, în R. Moldova, potrivit datelor ministerului Educații, din 1249 de instituții de învățământ general din țară, 808 instituții sau 64,69% intenționează să aplice modelul 1 de învățare din cele șapte propuse de minister. Acesta prevede prezența fizică a elevilor 100% la școală.

Detalii: Lansarea procesului educațional // 808 instituții vor aplica modelul 1 de învățare din cele 7 propuse de Ministerul Educației