Mercenarii ruși din trupele Wagner, reținuți în Belarus, ar putea să fie predați Ucrainei, care-i suspectează de săvârșirea atacurilor teroriste pe teritoriul său. Despre aceasta, într-o discuție telefonică a discutat președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, transmite DW și Vedomosti.

„Sper că toți suspecții de activitate teroristă pe teritoriul Ucrainei vor fi predați nouă, pentru a fi trași la răspundere conform normelor juridice internaționale în vigoare”, a declarat Zalensky în timpul discuției telefonice cu Lukașenko.

Administrația prezidențială a Belarusului susține că organele de drept sunt gata să colaboreze la acest subiect cu Rusia și Ucraina, reieșind din acordurile semnate cu aceste state.

„Rusia se teme să ne piardă, pentru că nu are alți aliați”. Principalele teze din adresarea lui Lukașenko către națiune

Amintim că la 29 iulie, 33 de ruși au fost reținuți în Belarus. Împotriva lor a fost deschis un dosar penal pentru pregătirea unui atac terorist. KGB-ul belarus susține că bărbații reținuți sunt mercenari ai companiei private Wagner. Mai târziu s-a dovedit că o parte din cei 33 a fost folosită în 2014 şi în Ucraina, mercenarii fiind botezaţi „omuleţii verzi” deoarece nu aveau însemne pe echipamentele militare.

Autorităţile de la Minsk au declarat după arestarea mercenarilor că peste 200 de ruşi au intrat în ţară pentru a destabiliza Belarus înainte de alegerile prezidenţiale din august. Trupe de mercenari sunt folosite de Rusia pe scară largă în Siria şi Libia.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, se confruntă cu proteste masive şi are dispute cu Rusia, în contextul în care încearcă să obţină un nou mandat. Din această cauză, acesta ar putea folosi aşa-zisa invazie ca manevră politică împotriva opoziţiei.

În ultimele zile, liderul regimului de la Minsk a vizitat baze militare şi ale forţelor de ordine publică, cerându-le autorităţilor să nu permită proteste de stradă. Mesajul adresat opoziţiei a fost clar: să se gândească de două ori înainte de a contesta rezultatul scrutinului prezidenţial din 9 august. Totuşi, tacticile de intimidare nu par să fi oprit mitingurile opoziţiei.